Lokaal nieuws woensdag 12 juni 2019

Zo min mogelijk spullen verhuizen: Mijn zes favoriete tips om nu al met opruimen te beginnen

Hoe fijn zou het zijn als je straks, als je gaat verhuizen, alleen meeneemt wat écht van waarde voor je is. Dus niet dozen met oude troep, waarvan je je afvraagt of je het ooit nog gaat gebruiken. Erger je je al tijden aan de rommel in huis? Of de overvolle kasten? En lukt het je maar niet om te beginnen met opruimen? In deze blog krijg je zes tips die het opruimen heel veel makkelijker maken. In haalbare stappen naar een fris huis zonder ballast – klaar voor de verhuizing.

Door Sagitta Peters

Makkelijker opruimen

Rust in huis helpt bij het krijgen van rust in je hoofd. Ook verlies je geen tijd met zoeken naar spullen en is het huis eigenlijk altijd klaar voor onverwacht bezoek. En met een verhuizing op het oog is het helemaal mooi. Je weet precies hoeveel ruimte je echt nodig hebt, om te leven en om op te bergen.  En het scheelt later enorm veel tijd bij het in- en uitpakken.

Opruimen is wel typisch zo’n klus waarbij je kan denken, waar begin ik? En hoe? Daarom deel ik hier de tips die mij en veel van mijn klanten enorm goed hebben geholpen. Want ook ik was geen opruimer-van-nature ?

Marie wie?

Van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, hoorde ik pas in de tweede (of was het de derde?) hype. En zelfs nu ik haar boeken gelezen heb lijkt me haar methode niet echt haalbaar voor iemand die geen hele dagen over heeft, opruimen echt heel lastig vind of het gewoon nooit heeft geleerd. Als de eerste stap is om al het papierwerk of echt alle kleding uit je hele huis op een hoop te gooien voordat je het gaat uitzoeken? Pff! Dan beter in kleine stappen.

Wat wel is blijven hangen, is haar vraag ‘does it spark joy’. Dat is een check of je iets moet bewaren of niet. Het betekent dat je je bij ieder ding deze vraag stelt, en alleen bij een volmondig ‘ja!’ bewaar je het. Dat kun je alleen checken (eigenlijk voelen) door de spullen even in je handen te hebben. Nog in de kast lijkt alles oké, maar stuk voor stuk bekeken? Dan zie je toch wel verschil tussen fijn, niet fijn en zelfs ‘oja, dat heb ik ook nog’?

Beginnen met opruimen. Wat werkt er dan wel?

Mijn zes favoriete tips om opruimen makkelijker te maken:

  1. Begin met korte tijdsblokken, een half uur, of een uurtje bijvoorbeeld. Zoveel tijd kun je vaak wel vrijmaken. Zet desnoods een timer en laat je niet afleiden. Stick to the job!
  2. Kies een afgebakende plek uit, en probeer die zo ver als gaat af te maken. Een plank of lade in je kledingkast, de kapstok, het badkamerkastje of een la in de keuken. En als dat te veel lijkt? Knip het nog verder op. Begin met een stapeltje t-shirts in plaats van de hele plank, je sokkenmand in plaats van de hele la, of de voorraad verzorgingsproducten, medicijnen of proefmonstertjes in het kastje.
  3. Kies per ding op die plek: houden, weggeven of weggooien? Gebruik hiervoor Marie Kondo’s ‘does it spark joy?’. Ofwel, maakt dit me blij? Houden! Ook als het heel nuttig is en je het regelmatig gebruikt: houden! Alles wat niet ‘sparkt’ of niet heel nuttig is niet is kan meestal gewoon weg. Shirts onderop de stapel die je nooit aantrekt, de tweede en derde kurkentrekker of de ananassnijder. Dat is alleen maar kastvulling. (Denk je nu: “Nou en, kastvulling is oke?” Meer daarover hieronder.)
  4. Zorg dat wat je wil weggeven of weggooien ook zo snel mogelijk het huis uit gaat. Oude kleren kunnen bij de supermarkt in de kledingcontainer, veel andere dingen kunnen naar de kringloop. Zet daarvoor eventueel een doosje klaar in de hal. Doos vol? Wegbrengen!
    Andere opties: Marktplaats, aanbieden in een groepsapp of Facebook weggeven groep, doorgeven aan vrienden of vriendinnen, cadeau geven (speelgoed dat nog goed is). Zo is het gelijk een duurzaam proces.
  5. Wees trots en geef jezelf een schouderklopje! Bekijk die opgeruimde plank, of juist de stapel die weg kan. Whaa, heb jij net voor elkaar gekregen!
  6. Volhouden: Denk alvast na over wanneer je weer een stukje kan doen. En kom je tussendoor de opruim-blokken iets tegen dat weg kan? Doe het gelijk. Niet terugleggen, je bent net zo goed bezig.

Wat is er mis met kastvulling?

Kastvulling, dat zijn de dingen die je nooit gebruikt en toch in je kasten rondslingeren. Dat is toch niet zo erg denk je? Ik vind van wel. Het kost constant een beetje tijd en energie. Opgeteld is dat veel tijd en energie. En dat is zonde.

Je kunt de spullen die je wel wilt gebruiken minder snel vinden tussen alle rommel. Ook schoonmaken kost meer tijd. En doordat je een minder goed overzicht hebt koop je andere spullen soms dubbel, gewoon omdat je niet precies weet wat je wel en niet hebt. En wellicht dat je je huis volzet met nog een kast, en nog eentje? Het voelt sneller te klein en ga je daardoor kijken naar een groter huis met meer bergruimte? Maar zolang het je niet lukt om de hoeveelheid spullen in bedwang te houden, hou je altijd hetzelfde probleem van groeiende stapels en dus te weinig bergruimte.

Je merkt het misschien niet gelijk, maar geloof me. Je zult na een tijdje merken dat je leven echt een stuk lichter wordt zonder die kastvulling.

Over Sagitta Peters

Sagitta Peters werkt als coach en trainer bij Sagitta Peters Loopbaan en burn-out coaching. Na tien jaar werken bij de Technische Universiteit Eindhoven startte ze met een opleiding tot professioneel coach. Naast deze opleiding richtte ze Studio Sagitta Interieuradvies op en iets later ook haar coachpraktijk. Drie jaar lang heeft ze met ontzettend veel plezier interieuradvies gegeven aan particulieren en bedrijven.

Sinds het najaar van 2019 richt ze zich volledig op haar coachpraktijk. Hierin richt ze zich op hoger opgeleiden en expats met vraagstukken over loopbaan, persoonlijke ontwikkeling of (bijna) burn-out. Neem gerust contact met haar op als je daar meer over wilt weten.

Foto: Bench Accounting via Unsplash

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden