Lokaal nieuws donderdag 20 juni 2019

Je partner leren opruimen: negen tips om dit zonder ruzie te doen

Opruimen… Voor veel stellen een bron van ruzie of gedoe. De een wil graag een opgeruimd huis en heeft daar de hulp van de ander bij nodig. Maar die vindt opruimen gewoon echt heel moeilijk. Of je partner heeft altijd in een voller huis gewoond dus hij of zij kent de voordelen niet…

Door Sagitta Peters – Studio Sagitta Interieuradvies

Opruimen moeilijk?

Als je zelf nog niet zo lang een opruimer bent dan weet je nog wel hoe lastig het kan zijn. Opruimen is hard werken. Veel beslissen, vooruit en achteruit kijken en afscheid nemen. Als je zelf al weer vergeten bent hoe het is om te beginnen met opruimen (of zelfs met opruim-DNA geboren bent), dan is het veel lastiger om je te verplaatsen in je partner. Zeker als hij of zij dingen zegt als: ik vind dat niet nodig, stel je niet aan, het is toch prima zo. Probeer je daarom in te leven in de ander.

Concrete tips, please…

Getest en bewezen in de praktijk: hoe kun je je partner leren opruimen?

  1. Geef zelf het goede voorbeeld. Blijf dus gewoon je eigen spullen opruimen, zonder zeuren. Zo ziet de ander ook wat het oplevert.
  2. Dwing de ander nooit (nooit!!) om spullen weg te gooien.
  3. Vraag wel of de ander er bewust voor kiest om iets te bewaren. Ofwel, bewaren is oke, maar niet op de automatische piloot.
  4. Biedt een systeem aan. Dat kan zijn door te beginnen met een plank in de kast, of juist door uit te leggen hoe je dingen kunt opbergen (kindertijdpuzzels bewaar je bijvoorbeeld apart van de gezelschapsspellen die je nu nog speelt).
  5. Werk in korte tijdblokken waar jullie samen achter staan en stop dan ook echt.
  6. Gebruik Marie Kondo’s  “Does it spark joy?” Hiermee trigger je het nadenken over óf je iets wilt bewaren, en waarom. Misschien moet je wel eerst even uitleggen wat het betekent. En niet door zo’n eng Youtube filmpje met perfect opgeborgen sokken te laten zien.
  7. Zorg dat spullen een tweede leven krijgen, dat maakt de stap om afscheid te nemen kleiner. Opties zijn onder andere Marktplaats (voor wie zin en tijd heeft), neven en nichten die op zichzelf gaan wonen, de kringloop, kledingcontainer.
  8. Beloon met complimenten, een koel drankje of een zoen. Ofwel: toon je blijdschap aan de ander!
  9. Hou vol en ben zelf blij met kleine stappen. Trakteer jezelf op een drankje.

Klaar voor de volgende stap?

Allebei de basis van het opruimen onder de knie en wil je leren opruimen als een pro? Kijk dan eens op mijn blog voor meer tips. Onder andere over opruimen met kinderen.

Nog meer?

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en meer interieurtips. En kom je er toch niet zelf uit? Wellicht kan ik je helpen. Neem daarvoor contact met me op.

Foto door Jaz King via Unsplash

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden