Lokaal nieuws maandag 08 juli 2019

Duplo, Barbies en Transformers: een goede speelhoek is je redding

Verzuipen in het speelgoed en tussen de kindertekeningen je post niet meer vinden? Of het idee dat je ’s avonds als de kinderen eindelijk in bed liggen nog steeds in een grote speelhoek vol Duplo zit? Toch niet in je nieuwe huis!! Ik kreeg er veel vragen over, want het is een onderwerp dat vaak speelt. Hoe zorg je voor een fijn huis waarin jij én je kinderen je lekker thuis voelen?

Een goede speelhoek is onmisbaar en staat aan de basis van een fijn huis met en voor kinderen. Daarover gaat deze blog. Binnenkort volgen de tips over het echte opruimen samen met je kinderen.

Door Sagitta Peters – Studio Sagitta Interieuradvies

Een speelhoek moet je hebben!

Ga eerst eens voor jezelf na: als een plek niet fijn is ga je er niet graag zitten. En als het niet duidelijk is waar een ruimte voor dient, is het lastig die kamer (of plek in huis) goed te gebruiken. Denk maar eens aan die studeer/sport/strijk/logeer-kamer. Dat is bijna nooit een fijne plek en ook vaak een troepmagneet. Dat is ook voor kinderen zo. Ze hebben behoefte aan geborgenheid én structuur. En die kun je ze geven met een goede speelhoek. Groot of klein maakt niet veel uit.

Een fijne speelhoek zorgt ervoor dat een kind graag op die plek speelt. Ook is het voor jullie allebei duidelijk waar speelgoed thuishoort. En zeker zo belangrijk, de rest van de kamer is dan al snel voor jou! Ofwel, tv-kijken of een wijntje met kaarslicht zonder Duplo of Transformers in beeld. Maar hoe maak je nou zo’n speelhoek?

Acht tips voor een fijne speelhoek

– Maak er een duidelijke en vaste plek van, echt een eigen plek voor het kind. Hier ligt het speelgoed en is voldoende ruimte om te spelen.
– Zorg dat het een fijne plek wordt. Richt hem met liefde in en kijk naar de behoeftes van jouw kind. Wordt er veel op de grond gespeeld, geknutseld of juist gekeken in boekjes?
Elkaar zien: Zorg dat je kind jou makkelijk kan zien en andersom. Zo voorkom je dat het kind alsnog alle spullen uit de kasten trekt om bij jou in de buurt te gaan zitten.
– Kies voor meubels en kleuren die passen bij de stijl en sfeer van de woonkamer. Zo gaat de speelhoek mooi op in de woonkamer als geheel en trekt het niet teveel aandacht. Dit geldt ook voor het speelgoed. Leg vooral het mooie speelgoed (zoals dat van hout) in het zicht. De lelijke felgekleurde dingen kunnen beter in de kast.
– Zorg voor voldoende opbergruimte die ook voor kinderen goed te bereiken is. Grote bakken en lades waar ze goed bij kunnen zijn hiervoor ideaal. Hoe makkelijker het te bereiken is, hoe meer en sneller er opgeruimd wordt.
– Leg een kleed op de vloer, zodat ze daar op kunnen zitten. Voldoende vlak, zodat auto’s kunnen rijden en Duplo een goede ondergrond heeft.
– Maak een plank, of ga voor een kast of tafeltje op kinderwerkhoogte. Garantie voor eindeloos spelen!
– Verzamel al het kinderspul op een plaats. Hang hier dus ook een lekker groot prikbord op voor knutselwerkjes en tekeningen. Hier kun je dan ook de andere kaartjes (vakantie, geboorte) kwijt, net als de aankondigingen van school of kinderdagverblijf (vergeet je gelijk de pyjamadag etc. niet meer). Probeer te vermijden dat er tekeningen en knutsels door het hele huis hangen (befaamde plekken zijn kamerdeuren en de koelkast) of staan, dat geeft een onrustig beeld.

Wat zijn jouw supertips?

Ik ben heel benieuwd naar jouw tips voor een fijne speelhoek, en vul er graag deze blog mee aan! Ook je vragen zijn welkom.

Meer over opruimen met kinderen?

Je hebt een fijne speelhoek, maar opruimen lukt toch niet echt. Kijk dan eens op mijn blog voor meer opruimtips.

Nog meer?

Volg me op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en meer interieurtips. En kom je er toch niet zelf uit? Wellicht kan ik je helpen. Neem daarvoor contact met me op.

Foto: Vanessa Bucceri via Unsplash

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden