Lokaal nieuws donderdag 18 juli 2019

Dag kale muur, hallo eyecatcher! Zes snelle make-overs voor een witte muur

Veel mensen kiezen voor witte wanden. En zeker bij een nieuwbouwhuis kan het best een beetje spannend zijn om het gloedjenieuwe stucwerk een kleur te geven. Stel dat het niet bevalt? Bovendien is wit een veilige keus, het is fris en rustig en nooit echt uit de mode. Maar misschien ga je weer twijfelen aan die beslissing zodra je er een tijdje woont, want het is toch ook een beetje saai, al die witte wanden. Hier zie je zes ideeën voor snelle make-overs van jouw witte muur.

Door Sagitta Peters

Dag witte muur, hallo eyecatcher!

Bij een nieuwbouwhuis is het belangrijk om voldoende aandacht te geven aan sfeer en warmte. Het huis heeft dat minder van zichzelf, doordat alles nog glad en superstrak is. Hoe zou het zijn als je in een paar uurtjes je hele woonkamer een nieuwe look geeft door maar één muur te veranderen? Fijn vooruitzicht toch? En omdat het maar om één wand gaat kun je het later ook vrij makkelijk weer aanpassen als je zin hebt in iets nieuws. Met of zonder verf!

Kleur!

Kleur heeft veel invloed op sfeer. Warm of koel, vrolijk of gedempt, elke kleur zorgt voor een ander gevoel. Op deze manier kun je het karakter van je kamer verder versterken of juist een beetje tegenwicht geven.

Een zonnige kamer wordt nog vrolijker met een frisse tint zoals okergeel. Heb je een relatief donkere kamer die je meestal ‘s avonds gebruikt? Dan kan een donkere wand in grijs, blauw, groen of een dieprode tint zorgen voor een nog knusser effect. Mis je in jouw sombere kamer juist wat zon? Werk dan met een vrolijke kleur.

Een lichte, meer gedempte en vergrijsde tint past eigenlijk altijd. Hiermee wordt elke kamer net wat sfeervoller. Je kunt denken aan tinten als zachtgrijs, beige en greige ofwel grijs-beige. Ook lichtgroen en nude-tinten (roze, perzik, blush en allerlei andere aparte namen) kunnen vaak heel mooi zijn. Deze passen ook goed bij de witte muren er naast.

Make-overs met verf

Zin in een kleurtje op de wand? Dat kan op verschillende manieren:

De hele wand in een kleur
Schilder hiervoor de wand van plint tot plafond en van hoek naar hoek. Eventueel kun je ook stoppen bij een klein hoekje in de wand zoals je vaak bij een aanbouw hebt of bij een inbouwhaard.

278CQpW.jpg

Een lambrisering maken
Hiervoor schilder je de onderste helft van je witte muur in een kleur, bijvoorbeeld tot een hoogte van 120 cm. De bovenkant blijft wit. Je kan ook een lichtere tint van de kleur die je voor de onderkant gebruikt aan de bovenkant gebruiken, bijvoorbeeld een of twee tinten lichter op de kleurstrip. Zo kun je bijvoorbeeld twee tinten grijs combineren. Nog spannender wordt het als je twee verschillende kleuren combineert: donkergrijs met lichtblauw, groen met lichtgrijs of zelfs terracotta met warmgeel.

Wu69jp1.jpg

Of een gekleurd vlak
Een stukje van de wand schilderen kan ook een groot effect hebben. Dat kan een brede verticale baan zijn, of bijvoorbeeld een rechthoek midden op de wand. Je kunt dit gekleurde vlak ook gebruiken als omlijsting voor een mooie poster of foto, door deze binnen het vlak op te hangen.

Make-overs zonder verf

Geen zin om te schilderen? Er zijn allerlei dingen die je kunt doen zonder verf.

Collage van foto’s
Maak een fotocollage van je favoriete eigen foto’s. Om een rustig geheel te krijgen is het vaak slim om voor één kleursoort te kiezen (warm, koel) of voor allemaal zwart-wit foto’s te gaan. Je kunt hierbij ook kiezen voor een soort onderwerp zoals natuur op verre vakanties, je familie of kids. Kies je voor wissellijsten (makkelijk om af en toe een andere foto te laten zien) of bijvoorbeeld voor een print op aluminium of achter plexiglas? Een mix met teksten of kunstafbeeldingen kan natuurijk ook, zeker als je ze in hetzelfde kleurschema houdt.

sFv1rky.jpg

Verzameling van je lievelingshangers
Iets meer puzzelen maar ook heel leuk is een verzameling aan de wand, van allemaal verschillende maar supermooie dingen: van foto’s tot abstracte afbeeldingen en spiegels, en van ingelijste voorwerpen tot wandborden en maskers. Kies hier ook voor voldoende samenhang: een bepaalde stijl of kleur. Exotisch, Scandinavisch, modern of traditioneel. Warme roodtinten, zwart-wit, naturel… Natuurlijke materialen of juist strak?

Wisselexpositie aan huis
Met een smalle wandplank kun je je eigen wisselexpositie maken. Extra leuk als je er van houdt om regelmatig dingen in je interieur te veranderen. Ingelijste afbeeldingen of foto’s, leuke kaartjes, een tekening op een klembord, een mooie steen en misschien een vaasje of een beeldje kun je er allemaal op kwijt. Deze items vormen bij elkaar een verrassend geheel. Doordat de spulletjes niet vast staan op de plank kun je makkelijk wisselen.

DsUBu19.jpg

Natuurlijk kun je ook verschillende ideeën combineren: een wandplank boven een lambrisering of verschillende lijsten in een gekleurd vlak!

Een goede voorbereiding

Welke optie je ook kiest, een goede voorbereiding scheelt een hoop tijd en frustratie als je aan de slag gaat. Haal een kleurmonster voor verf, of print de foto’s eerst op gewoon papier uit om te kijken hoe het er ongeveer uit komt te zien. Je kunt ook de maten van een lijst, of de hoogte van de lambrisering met schilderstape op de muur aangeven om een idee te krijgen van de verhoudingen.

Bij de schilderklussen heb je nodig:
Vulmiddel, plamuurmessen en een schuurpapiertje of schuurblok – als er gaatjes in de muur zitten
Schilderstape, oude doeken voor op de grond, een verfbak, geschikte roller en rollerhouder en een kleinere kwast voor randen en hoekjes.

Wil je een vlak of lambrisering maken? Zorg dan ook voor een waterpas, rolmeter, rechte lat (ook handig is een aluminium kokerprofiel) en een potlood. En natuurlijk de juiste verf voor het oppervlak.

Wil je planken of lijsten ophangen?
Voor lichte lijsten en niet te harde muren kun je vaak prima vooruit met een potlood om af te tekenen, een hamer en spijkers, en bij meerdere lijstjes een waterpas en een rolmeter.

Is de muur harder of dat wat je op wil hangen zwaarder? Zorg dan voor een goede (klop)boormachine met juiste maat boortjes, pluggen die bij de wand passen, schroeven of haakjes en een stofzuiger voor het gruis dat vrijkomt bij het boren.

Een tweede paar handen is ook fijn. Kan de een de lijst of plank vasthouden terwijl de ander kijkt waar deze het mooiste staat.

Meer interieurinspiratie?

Kijk voor meer interieurinspiratie op deze pagina!

Over Sagitta Peters

Sagitta Peters werkt als coach en trainer bij Sagitta Peters Loopbaan en burn-out coaching. Na tien jaar werken bij de Technische Universiteit Eindhoven startte ze met een opleiding tot professioneel coach. Naast deze opleiding richtte ze Studio Sagitta Interieuradvies op en iets later ook haar coachpraktijk. Drie jaar lang heeft ze met ontzettend veel plezier interieuradvies gegeven aan particulieren en bedrijven.

Sinds het najaar van 2019 richt ze zich volledig op haar coachpraktijk. Hierin richt ze zich op hoger opgeleiden en expats met vraagstukken over loopbaan, persoonlijke ontwikkeling of (bijna) burn-out. Neem gerust contact met haar op als je daar meer over wilt weten.

Foto’s: Unsplash

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden