Lokaal nieuws maandag 12 augustus 2019

Sfeer in een nieuwbouw woning: praktische tips voor een warm en gezellig huis

Hoog op de bucketlist voor veel mensen: een nieuwbouwhuis kopen! Of misschien zelfs wel een huis laten ontwerpen én bouwen? Zo’n nieuwbouwhuis heeft veel voordelen. Alles is nieuw, fris en eigen. Lekker ruim en het voldoet aan alle eisen van deze tijd. Voorlopig geen gedoe met onderhoud. En vaak veel vrijheid in de indeling en inrichting. Soms kan het wel lastig zijn om voldoende sfeer en warmte te krijgen. Daarvoor zijn deze tips voor een warm en gezellig nieuwbouwhuis!

Door Sagitta Peters

Vensterbanken, deuren, ….

Met veranderingen in de basis van het huis geef je snel een luxueuze, rijke sfeer. Zo kun je de standaard vensterbanken tijdens de bouw of eventueel direct daarna vervangen door robuustere exemplaren. Dikker, van echt hout, of met een mooie sierrand. 

De standaard dichte opdekdeur kun je vervangen door stompe deuren. Hang- en sluitwerk kun je vervangen door een set met een stijl die beter past bij jullie eigen stijl en smaak. Staat jullie budget het vervangen van alle deuren en het hang- en sluitwerk niet toe? Dan maakt het vervangen van de deur tussen woonkamer en hal vaak al een enorm verschil!

Keuken

De keuken is in de basis vaak wit en strak. Maar past dat wel echt bij jullie? En bij jullie woonstijl? Zo ja, houden!! Maar als je veel meer van bohemien, klassiek, kleurrijk (of nog iets anders) houdt, dan past een andere keuken daar beter bij. Wit en strak geeft dan een groot contrast, waarbij bijvoorbeeld donkere deurtjes met een houtnerf meer opgaan in het interieur. Of lichte deurtjes, maar met een supermooie gekleurde tegelwand achter het aanrecht. Ook dan krijgt de keuken een eigen uitstraling.

Kleur op de wanden

Weleens gedacht aan een zachte neutrale tint op de wanden? Bijvoorbeeld zachtgrijs, zandkleur of iets er tussenin? Dat geeft veel sfeer, een fris contrast met witte kozijnen en het heeft nog een extra voordeel. Hoewel wit heel opgeruimd en strak lijkt, valt het merendeel van je spullen juist extra op – want die spullen zijn helemaal niet wit. Een zachte kleur geeft een rustiger beeld, omdat de kleuren dichter bij elkaar liggen.

Natuurlijke materialen

In de strakke basis van een pas gebouwd huis komen natuurlijke materialen heel mooi tot hun recht, juist door het contrast met het strakke van de bouw. Daarnaast verzachten ze het totaalbeeld, en brengen ze her en der een rafelrandje of kreukel binnen. Kijk hiervoor eens naar mooie échte materialen, met een natuurlijk of robuust karakter. Voorbeelden zijn een houten vloer met zichtbare noesten (of multiplank, dat heeft nog steeds een houten toplaag), stoere linnen of rijke fluwelen gordijnen, dikke wollen plaids op de bank, kussens met een hoes met een duidelijke structuur. Rieten of vilten manden, lampenkappen van mondgeblazen glas. En de potten voor planten, er is zoveel meer (en vaak ook mooiers) dan het witte glazuur.

Mix and match

Alle meubels in een keer nieuw kopen geeft je de kans om een geweldig totaalplaatje te realiseren. Tegelijkertijd kan het gebeuren dat je thuis haast in een kopie van de showroom zit. Door oude en nieuwe meubels te combineren, uit meerdere winkels en lijnen, voorkom je dat. Verschillende soorten hout gaan vaak juist wel samen ook al moet je er misschien even aan wennen. Of kies voor een combinatie van superstrak design met daarnaast een etnisch stuk, of iets ouds.

Als het past is het slim om in een of twee topstukken te investeren. Die geweldig mooie stoel die al tijden op je Pinterest board staat. Of de lamp waar je van droomt…

Likje verf (of de zaag erin!)

Oude meubels kunnen vaak nog een tweede leven krijgen. Met een likje verf, nieuwe deurknopjes of handgrepen of een nieuw blad verander je dat oude kastje in een mooi en uniek item. Als je de poten van een tafel inkort, of het blad doormidden zaagt kun je hem op een andere manier gaan gebruiken: sidetable wordt speeltafel, eettafel wordt bureau. Wellicht kun je zo een familiestuk of leuke kringloopvondst inpassen in je interieur?

Het langer gebruiken van meubels is ook nog eens duurzaam, goed voor je budget, en zorgt voor meubels die niemand anders heeft!

Finishing touch

Je maakt je interieur af met persoonlijke dingen, items die echt iets over jullie zeggen. Je mooiste vakantie- of familiefoto’s, of de foto’s waarop je een bijzonder moment hebt vastgelegd (trouwen, zwanger, geluksmoment). Als je van reizen houdt zijn dat wellicht souvenirs. Of mooie originele of repro kunstwerken?

Meer interieurinspiratie?

Kijk voor meer interieurinspiratie op deze pagina!

Over Sagitta Peters

Sagitta Peters werkt als coach en trainer bij Sagitta Peters Loopbaan en burn-out coaching. Na tien jaar werken bij de Technische Universiteit Eindhoven startte ze met een opleiding tot professioneel coach. Naast deze opleiding richtte ze Studio Sagitta Interieuradvies op en iets later ook haar coachpraktijk. Drie jaar lang heeft ze met ontzettend veel plezier interieuradvies gegeven aan particulieren en bedrijven.

Sinds het najaar van 2019 richt ze zich volledig op haar coachpraktijk. Hierin richt ze zich op hoger opgeleiden en expats met vraagstukken over loopbaan, persoonlijke ontwikkeling of (bijna) burn-out. Neem gerust contact met haar op als je daar meer over wilt weten.

Foto: Karim Manjra via Unsplash

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden