Eindhoven - Nieuw Bergen

Eindhoven - Eindhoven
Toekomstig aanbod

Over dit project

Nieuw Bergen is het winnende plan dat door SDK Vastgoed in is gediend voor de door de gemeente Eindhoven uitgeschreven prijsvraag voor de herontwikkelingslocatie aan de Deken van Somerenstraat te Eindhoven. Het plan voorziet in een eigentijds en vooruitstrevend stadsdeel met dorpse geborgenheid in het hart van Eindhoven. Een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving waar je wordt verrast door uitzonderlijke architectuur en design. Het wordt bovenal een plek waar duurzaamheid zichtbaar het uitgangspunt is.

Nieuw Bergen wordt een uniek stukje Eindhoven centrum dat renovatie combineert met transformatie en nieuwe ontwerpen. Het plan behelst circa 240 appartementen en een commercieel programma. De stedenbouwkundige strategie is gebaseerd op de kennis en techniek die nodig zijn voor een duurzaam, aangenaam en dynamisch woongebied. Het innovatieve design van MVRDV is opvallend en consolideert Eindhoven als stad van Techniek, Design en Kennis. Het plan krijgt een hypermoderne uitstraling en continueert tegelijkertijd het informele karakter van de wijk De Bergen.

Daglicht speelt een centrale rol in Nieuw Bergen; nieuwe gebouwen worden in hoogte beperkt door denkbeeldige vlakken onder een hoek van 45 graden die zorgen voor maximaal daglicht, ruimtebeleving en een intiem-stedelijk karakter. Pocket parks zorgen voor een aangename distributie van groen door de wijk en creëren een diverse openbare ruimte.

Het daglichtprincipe resulteert in verrassende gebouwvormen met puntige silhouetten en een moderne, optimistische uitstraling. Tegelijkertijd refereren de kappen aan traditionele zadeldaken. Ook de bestaande gebouwen worden voorzien van nieuwe kappen. De hoek van 45 graden geeft daglicht maximaal de ruimte in woningen en de openbare ruimte, met een optimale leefomgeving. De schuine gevel- en dakvlakken zijn uitermate geschikt voor zonnepanelen en groendaken. Aflopende daklijnen en de beperkte goothoogte zorgen voor logische aansluiting op de bestaande stedelijke context en een menselijke maat.

Elk gebouw van Nieuw Bergen is anders en toch vormt het stadsdeel een familie van gebouwen. De diverse grondvormen van de gebouwen passen als een mozaïek in het stedelijke weefsel. De schuine dakvormen creëren een gevarieerd daklandschap. Deze dakvlakken met zonnepanelen en groendaken zorgen voor een opvallend en zichtbaar duurzaam karakter. Collectieve dakkassen en -tuinen met lamellenstructuur vormen een bijzondere beëindiging van een aantal gebouwen.

Meer informatie

Kenmerken

Project
Eindhoven - Nieuw Bergen

Locatie

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden