Actueel

Nieuws

Huis kopen: deze verzekeringen heb je nodig Lokaal nieuws donderdag 26 november 2020

Huis kopen: deze verzekeringen heb je nodig

Wanneer je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, zijn er een aantal verzekeringen die je af kunt sluiten. Sommige zijn verplicht terwijl andere praktisch zijn om af te sluiten. Net als je zorgverzekering vergelijken voor 2021 het mogelijk maakt om jezelf tegen een lager tarief te verzekeren, kan dat ook bij onderstaande verzekeringen voor de woning.

Opstalverzekering

Vaak stelt de hypotheekverstrekker het afsluiten van een opstalverzekering verplicht. Deze verzekering dekt de schade aan jouw woning en staat daardoor ook wel bekend als woonhuisverzekering. Je verzekert het bedrag dat nodig zou zijn om het huis opnieuw te bouwen. Behalve de woning zelf valt alles dat je niet kunt meenemen of oppakken uit de woning onder deze verzekering. Voor de losse spullen in je huis kun je eventueel een inboedelverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht maar wel verstandig.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is verplicht als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Ook is deze verzekering iets om aan te denken als je samen met je partner een huis koopt en/of kinderen hebt. Met deze verzekering voorkom je dat jouw partner of kinderen in het geval van jouw overlijden in financiële problemen komen. De overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit waar ze bijvoorbeeld de hypotheek van kunnen blijven betalen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is niet verplicht maar in veel gevallen goed om te hebben. Hiermee dek je de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan andermans spullen. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade die ontstaat wanneer iemand door jouw schuld gewond is geraakt. Ook als je een huisdier hebt en deze schade veroorzaakt bij een ander, bijvoorbeeld wanneer je hond met zijn staart een grote vaas omstoot, dekt de aansprakelijkheidsverzekering deze schade.

Woonlastenverzekering

Door een woonlastenverzekering af te sluiten ben je er zeker van dat je (een gedeelte van) de hypotheek kunt blijven betalen in het geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Deze verzekering is niet nodig als je voldoende eigen vermogen hebt of verzekerd bent via je werkgever.

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, maar wel populair onder Nederlanders. Met deze verzekering verzeker je jezelf voor juridische hulp bij een conflict. Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt kan er bijvoorbeeld een meningsverschil ontstaan met de aannemer of kan een burenruzie uit de hand lopen. In dit geval is het prettig als je aanspraak kunt maken op juridische hulp. Ook bij andere grote aankopen, zoals de aanschaf van een nieuwe auto , kan de rechtsbijstandsverzekering praktisch zijn.

Welke verzekeringen jij, met uitzondering van de verplichte verzekeringen, afsluit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Let er op dat je niet oververzekerd bent en vergelijk regelmatig tarieven om er zeker van te zijn dat jij zo voordelig mogelijk verzekerd bent.

Amber vervangt jouw eigen auto in Berckelbosch Eindhoven Lokaal nieuws donderdag 26 november 2020

Amber vervangt jouw eigen auto in Berckelbosch Eindhoven

Alle bewoners in en rondom de nieuwbouwwijk Berckelbosch in Eindhoven kunnen vanaf heden gebruik maken van een elektrische deelauto. Initiatiefnemers Ballast Nedam Development, Amber Nederland en de gemeente Eindhoven hebben dit duurzame initiatief gezamenlijk mogelijk gemaakt.

Autodelen is de toekomst
Landelijk gezien wordt autodelen als een van de belangrijkste oplossingen gezien om files en parkeerproblematiek te voorkomen, een gezonde en duurzame mobiliteitsinfrastructuur aan te leggen en daarmee CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Wonen in de stad zonder auto wordt daarmee veel vanzelfsprekender. Met name een verhuisbeweging stimuleert de gedachten om radicaal om te schakelen naar moderne vormen van leven.
Naast jongere doelgroepen, die al bekend zijn met de sharing economy en er regelmatig gebruik van maakt, is er grote winst te behalen in het hoge aantal autobezitters in de leeftijd 50 tot 65 jaar. In deze leeftijdsgroep wordt het steeds belangrijker langer gezond en gelukkig te leven. Gezond oud worden betekent geen 3de, 2de, of misschien zelfs geen 1ste auto meer en omschakelen naar duurzame mobiliteitsconcepten waardoor men langer fit blijft.

Mobility as a service in de gebiedsontwikkeling
Het initiatief om een elektrische deelauto aan te bieden aan de bewoners van Berckelbosch past bij een gezonde en duurzame gebiedsontwikkeling waaraan Ballast Nedam Development werkt. Niet in de laatste plaats bevindt Berckelbosch zich op 10 minuten fietsen van het centraal station en heeft verschillende bushaltes, waardoor wandelen, fietsen en deelmobiliteit perfect op de levensstijl van de bewoners aansluit. In de nabije toekomst wordt autobezit geen vereiste meer, maar een service doordat de alternatieven simpelweg compleet, aantrekkelijk én betaalbaar zijn.

Van grote investering naar laagdrempelig flexibel gebruik
Het gebruik van deelauto’s draagt bij aan een omslag van autobezit naar autogebruik. Dit leidt tot veel maatschappelijke voordelen tegen lage kosten. De gedachte achter autodelen is dat voor de meeste mensen de aanschaf van een auto een relatief grote investering met zich mee brengt terwijl de auto een groot deel van de dag stilstaat. In tegenstelling tot een huurauto staat een deelauto gewoon in de wijk, klaar om in te stappen. Voor mensen die weinig autorijden maar wel af en toe een auto nodig hebben, bieden deelauto’s de oplossing waar ze al jaren naar op zoek zijn. Ook voor gezinnen waar het soms nodig is om gebruik te maken van een tweede auto is het een goedkopere en duurzamere oplossing. Naar behoefte kunnen reserveren en alleen betalen voor daadwerkelijk gebruik is beter voor mens en milieu.

Een stap voorwaarts door 100% elektrisch rijden met Amber
Amber geeft 100% ritgarantie. Eenmalig registreren en reserveren kan via de Amber app. De komende vijf jaar wordt het succes aandachtig gemonitord. Hierdoor kan het mobiliteitsconcept meegroeien met de gebiedsontwikkeling van Berckelbosch en de opwaartse trend van deelmobiliteit. Amber is op dit moment al beschikbaar in bijna 100 hubs, verdeeld over 28 Nederlandse steden. Ook de bewoners van Berckelbosch kunnen hun Amber aan de Fagotstraat/Partituurlaan én op alle andere locaties achterlaten.
 

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente Lokaal nieuws woensdag 18 november 2020

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente

Eenmaal met pensioen ziet het leven er anders uit. Werk maakt plaats voor vrije tijd en hobby’s. Niet iedereen heeft voldoende kapitaal opgebouwd om alle plannen uit te voeren. Het geld zit vaak vast in de stenen van een koopwoning. Gelukkig bieden verschillende geldverstrekkers de mogelijkheid om overwaarde te verzilveren. Sinds kort kan dit zelfs tegen een rente die levenslang vaststaat. Hoe werkt dat en wat is het voordeel voor jou als huiseigenaar?

Overwaarde op je woning komt doorgaans pas vrij als je jouw woning verkoopt. Met een opeet- of overwaardehypotheek maak je dit vermogen eerder vrij. Je zet de overwaarde in als onderpand (in de vorm van hypotheek), om dit vervolgens terug te lenen. Afhankelijk van de hypotheek krijg je het bedrag maandelijks of in één keer uitgekeerd. Om het risico te beperken kan je niet de hele overwaarde opnemen maar een percentage ervan.

Bouw gestart Chopin les Deux Lokaal nieuws woensdag 11 november 2020

Bouw gestart Chopin les Deux

In Berckelbosch is vandaag, met het onthullen van het bouwbord, het startsein gegeven voor de bouw van 28 luxe en energieneutrale woningen. Ballast Nedam Development ontwikkelt deze stadsvilla’s in jaren 30 stijl in de geliefde Eindhovense wijk Berckelbosch. De realisatie is in handen van Ballast Nedam Zuid. Over ruim een jaar kunnen de eerste gelukkige kopers van deelplan Chopin les Deux hun nieuwe droomhuis in Berckelbosch betrekken. Deelproject Chopin Les Deux is snel en succesvol verkocht en er worden nieuwe deelfases van Berckelbosch voorbereid die binnenkort op de markt komen.

Berckelbosch is een volwassen wijk
Berckelbosch is volop in ontwikkeling en een groot deel is al klaar. De totale gebiedsontwikkeling bestaat uit 950 woningen waar de komende jaren nog ongeveer 300 zeer duurzame woningen worden ontwikkeld. Met het volwassen groen, ruime straten, mooie hagen en speelruimte voor kinderen voelt de wijk compleet. Het comfort van de 21e eeuw en de subtiele architectuur van de jaren 30 maakt de woningen zeer gewild. Berckelbosch is stedelijk gelegen nabij de stadsring van Eindhoven, dagelijkse voorzieningen liggen op loopafstand.

Chopin les Deux
Om de totaalvisie achter de wijk te benadrukken worden op voorhand bewuste keuzes gemaakt. Karakteristiek voor de woningen van deelplan Chopin les Deux zijn de krachtige gevels en zorgvuldige accenten in de architectuur. Accenten als topgevels afgewisseld met lichte erkers en bijzonder metselwerkcomposities maken de jaren ’30 uitstraling compleet. De architectuur is in handen van  Weusten Liedenbaum Architecten uit Arnhem.
Voor een sfeervol straatbeeld en bevordering van de biodiversiteit zijn deelplan Chopin les Deux de voortuinen groen aangekleed met hagen en de overgangen van openbaar naar privéterrein bestaan uit zorgvuldig ontworpen groene erfscheidingen. Alle woningen zijn bijzonder energiezuinig dankzij de goede isolatie en met behulp van warmtepompen, warmte-terugwinning en zonnepanelen zijn alle woningen energieneutraal. Bovendien worden alle woningen gasloos gebouwd. Volledig klaar voor de toekomst.

Duurzaamheid, Gezondheid en Biodiversiteit
Omdat wij veel waarde aan duurzaamheid, gezondheid en biodiversiteit hechten zijn wij ambassadeur van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De woningen worden standaard al energieneutraal en gasloos opgeleverd. Ook kan voor het ventilatieconcept Pure Air worden gekozen. Pure Air zorgt voor schone binnen lucht. Het filtert fijnstof en regelt een optimale luchtvochtigheid en bevordert hierdoor de gezondheid van de bewoners.
Daarnaast wordt de biodiversiteit in de wijk bevorderd. Samen met Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gekozen om duurzame inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in de woningen op te nemen. Bovendien worden bewoners bewust gemaakt en gestimuleerd om de biodiversiteit te bevorderen. Zo ontvingen de nieuwste bewoners van Berckelbosch onlangs, bij de oplevering van hun nieuwe woningen, een vogelpakket samengesteld door Vogelbescherming Nederland en worden onder andere vogelsafari’s georganiseerd.
 

Duurzaam wonen en energie besparen Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Duurzaam wonen en energie besparen

Nu de prijs van energie waarschijnlijk weer omhoog gaat, wordt het steeds interessanter om na te denken over duurzame investeringen. Er zijn genoeg energiebesparende maatregelen die jij kunt treffen om jouw woning zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te maken. Daarnaast bespaar je ook nog eens op de vaste lasten én draag je bij aan een beter klimaat.

Isoleren van de woning

Door jouw woning goed te isoleren, kun je veel energie besparen. Wist jij dat drie van de vier woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd zijn? Dat is zonde, want een goed geïsoleerde woning draagt bij aan comfortabel wonen en, op den duur, een lagere energierekening. Een woning met goede isolatie tocht minder en houdt meer warmte vast. Je hebt verschillende vormen van isolatie. Zo is er dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Welke isolatie jouw woning nodig heeft, hangt af van het bouwjaar van het huis. De terugverdientijd van isolatie ligt op +/- vijf jaar.

Zonnepanelen en zonneboilers

Door de aanleg van zonnepanelen, bespaar je direct op jouw energierekening. Het vergt wel een grote investering, maar daarna kun je (als het goed is) nog vele jaren genieten van gratis stroom. De gemiddelde prijs voor het plaatsen van tien zonnepanelen ligt anno 2018 rond de € 4400,-. Daar staat tegenover dat je al snel zo'n €600,- per jaar op de energiekosten bespaart. De meeste mensen verdienen binnen vijf tot tien jaar hun investering terug. Ook de aanleg van een zonneboiler kan een interessante optie zijn. Het verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers is dat zonnepanelen voor stroom zorgen en een zonneboiler voor warm water. Wat de beste keuze is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en of je wil besparen op het gasverbruik of de elektriciteitsrekening. Huur je een woning? Ook op jouw huurwoning kunnen zonnepanelen worden aangebracht. Neem hiervoor contact op met de verhuurder. Hou wel rekening met een huurverhoging. Daarnaast moet je als huurder niet vergeten om de panelen te verzekeren via de inboedelverzekering. Online kun je jouw inboedelverzekering vergelijken en eventueel overstappen naar een andere, goedkopere aanbieder.

Besparen met een hr-ketel

De hr-ketel is erg populair in Nederland en dat is natuurlijk niet zonder reden. Je bespaart namelijk veel geld op de energierekening. Ook voor de HR-ketel geldt dat het een behoorlijke investering is (tussen de  €1500,-  en €4000,-), maar je bespaart direct zo'n €300,- op de jaarbasis. Een HR-ketel bevat geen voorraadvat, dat bespaart energie, maar een nadeel is dat het iets langer duurt voordat het water warm is. Tegenwoordig heb je ook HR-ketels mét een zonneboiler. Deze combinatie zorgt voor een zeer energiezuinige warmtevoorziening.

Hoe financier ik energiebesparende maatregelen?

Als jij bij de aankoop van een woning kunt aantonen dat je wilt investeren in duurzame maatregelen, dan kun je meer geld lenen. Jouw hypotheek mag 106% van de nieuwe woningwaarde zijn. Heb je al een woning? Dan is het ook mogelijk om de bestaande hypotheek te verhogen. Wist je dat je in Eindhoven ook een energiebesparingslening kunt afsluiten als je bijvoorbeeld zonnepanelen wilt aanleggen? Je sluit deze lening af tegen 2% rente. Daarnaast is het ook mogelijk om subsidies te combineren met de energiebesparingslening.

Duurzame dakkapel: zo maak je een dakkapel zo energiezuinig mogelijk Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Duurzame dakkapel: zo maak je een dakkapel zo energiezuinig mogelijk

Ga jij een dakkapel op jouw nieuwe woning laten plaatsen? Dan is het raadzaam om deze zo energiezuinig mogelijk te maken. Je bespaart hiermee honderden euro's op de energierekening. Daarnaast ben je super milieubewust bezig. Een win-winsituatie dus! Hoe maak je een dakkapel zo duurzaam mogelijk?

Keuze voor duurzame materialen

Een duurzame dakkapel begint bij de keuze voor duurzaam materiaal met hoge isolatiewaarden. Daardoor wordt er minder CO2 uitgestoten. Kies bij voorkeur voor een polyester of kunststof dakkapel in plaats van een houten versie. De levensduur van beide materialen is ongeveer 50 jaar bij goed onderhoud. Polyester isoleert iets beter dan kunststof. Daar staat wel tegenover dat er een hoger prijskaartje aanhangt. Als je toch voor hout kiest, kies dan voor duurzaam gecertificeerd hout met het FSC - of PEFC -keurmerk. Deze twee keurmerken hebben als doel om bossen duurzaam te beheren en te exploiteren. Houd er ook rekening mee dat een houten dakkapel niet volledig isolerend is. Er zijn dus extra isolerende maatregelen en materialen nodig om ervoor te zorgen dat de dakkapel energiezuinig is.

Manieren van isolatie dakkapel

Het isoleren van de dakkapel brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst wordt het wooncomfort verbeterd. Daarnaast bespaar je flink op de stookkosten. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte binnenshuis blijft en niet verloren gaat via het dak of de kozijnen. Je kunt EPS, PUR, PIR of glaswol als isolatiemateriaal gebruiken. Kies bij voorkeur ook voor goed isolerend glas, zoals HR++ glas. Wist jij dat HR++ glas wel 2,5 keer beter isoleert dan dubbel glas? Het is overigens verstandig om meteen de hele zolderverdieping mee te nemen. Als de rest van de zolderverdieping niet of nauwelijks geïsoleerd is, dan gaat er alsnog veel warmte verloren.

Plaats zonnepanelen op de dakkapel

Je bent pas echt duurzaam bezig als je de dakkapel ook voorziet van zonnepanelen . Houd er rekening mee dat sommige dakkapellen niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Soms kunnen ze het gewicht niet dragen. Dit kan doorzakking en lekkages veroorzaken. Laat je dus altijd goed informeren door een specialist.

Kan het nog duurzamer?

Uiteraard! Want wat dacht je van de keuze voor een vakman? Kies bij voorkeur voor een vakman uit te buurt. Zo hoeft deze minder ver te rijden, wat weer zorgt voor minder CO2-uitstoot. Misschien kun je zelfs vakmannen vinden die gebruikmaken van elektrische vervoersmiddelen. Ook het scheiden van afval tijdens het slopen, bouwen en verbouwen draagt bij aan een groene manier van het laten plaatsen van een dakkapel. Kies tot slot ook voor een groene energieleverancier. Zo weet je zeker dat je energie verbruikt die is opgewekt uit duurzame bronnen. Je kunt energie vergelijken om te kijken welke groene aanbieder het beste bij jouw wensen past.

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair

Het aantal hypotheekaanvragen was in oktober vergelijkbaar met het niveau in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Starters en doorstromers namen een minder groot deel voor hun rekening. Dit werd gecompenseerd door huiseigenaren die een hypotheekaanvraag deden voor een verbouwing. Al eerder werd duidelijk, veel Nederlanders zijn aan het verbouwen geslagen tijdens deze coronacrisis.

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning Lokaal nieuws woensdag 21 oktober 2020

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning

NVM-makelaars hebben een prima kwartaal achter de rug. Het aantal verkopen kende een stijging van 14,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Ondanks dit succes is er ook reden tot zorg. De schaarste op de markt dwingt kopers hun portemonnee te trekken. De verkoopprijs ligt maar liefst 11,6 procent hoger dan vorig jaar. De concurrentie onder kopers is groot en tijd om te onderhandelen ontbreekt bij de gemiddelde koop.

Het regent hypotheekrente verlagingen! Lokaal nieuws woensdag 07 oktober 2020

Het regent hypotheekrente verlagingen!

Niet alleen buiten is het regenseizoen begonnen. Deze maand regent het ook hypotheekrente verlagingen. Alleen al afgelopen vrijdag ging de hypotheekrente omlaag bij zes aanbieders, waaronder SNS Bank en RegioBank. Eerder al voerden ING, Rabobank en ABN Amro verlagingen door. De stroom aan verlagingen lijkt nog niet voorbij. Geldverstrekkers proberen de aandacht te trekken met scherpe hypotheekrentes. De concurrentie moet dan volgen om niet achter te blijven.

Let op dekking rechtsbijstandverzekering bij koop van particulier Lokaal nieuws woensdag 07 oktober 2020

Let op dekking rechtsbijstandverzekering bij koop van particulier

Koop je een auto bij de dealer, dan geniet je als consument van wettelijke bescherming. Desondanks kan er toch een conflict ontstaan als de auto er na een korte tijd mee stopt. In die situatie kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Tik je via Marktplaats een auto op de kop? Reken op minder bescherming bij een dergelijke deal. Ook de dekking van je rechtsbijstandverzekering kan afwijken bij een zogenaamde ‘niet-consumentenkoop’, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Mahler: wonen in een jaren ’30 woning van de toekomst Lokaal nieuws woensdag 23 september 2020

Mahler: wonen in een jaren ’30 woning van de toekomst

“Mensen zijn straks trots om in Berkelbosch te wonen”, stelt Harold van de Ven van NBArchitecten uit Best. “Met een huis in deelgebied Mahler krijg je eigenlijk drie-in-een: een top locatie, mooie jaren ’30 woning en op en top duurzaam.”

De nieuwe jaren ‘30
“De vraag die wij een aantal jaren geleden kregen van Ballast Nedam Development was: ontwerp goede jaren ’30 woningen die duurzaam zijn. Als architectenbureau zijn we gewend om na te denken over oplossingen voor de toekomst.” Een collega van Harold dook in de geschiedenis van die populaire jaren ’30 woningen. “Deze stonden meestal aan de rand van de stad. Daarom willen mensen er zo graag wonen. De ligging is perfect. De huizen waren ruim, met veel licht en voldoende groen. Zo ontstonden destijds de zogenaamde tuindorpen. Met Mahler willen we dit ook bereiken, gecombineerd met duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Het zijn eigenlijk de nieuwe jaren ’30 woningen.”

Meer dan zonnepanelen
De woningen in Mahler zijn gasloos. De daken zijn aan een zijde volgelegd met zonnepanelen. Er komt een warmtepomp en natuurlijk wordt alles extreem goed geïsoleerd, aldus Harold. Bewoners wekken zelf hun energie op en de aansluiting voor een oplaadpunt is al voorzien. “Mensen zijn dadelijk apetrots als ze hun elektrische auto voor de deur kunnen zetten.” Maar er gebeurt nog meer: “We gebruiken veelal duurzame bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal van vlas. Dit is een natuurlijk product. Het zorgt voor de opslag van CO2, net zoals planten dat doen. De prefab-onderdelen, dus complete delen die in de fabriek worden gemaakt – zijn circulair: die kunnen we later hergebruiken.”

Zielsgelukkige bewoners
“Biodiversiteit is eveneens een belangrijk aandachtspunt bij ons ontwerp”, vertelt Harold verder. “We kunnen hemelwater opvangen via een voorraadtank onder de oprit. Dat kun je vervolgens aansluiten op je toilet, de buitenkraan en je wasmachine. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat we onze wc doortrekken en de planten sproeien met schoon drinkwater. Regenwater is kalkloos en dus beter voor je wasmachine.” Het zijn technieken waar NBArchitecten nu al over nadenkt. “Meestal zijn het maatregelen die nog niet zo gebruikelijk zijn. Maar we moeten ze wel nu nemen, om te zorgen voor onze toekomst. Ik zie het als mijn rol om mensen enthousiast te maken. Als ik bij andere projecten zie hoe zielsgelukkig de bewoners zijn, dan weet ik zeker dat dat hier in Berkelbosch ook gaat gebeuren.”

Wonen met elkaar en de dieren
Er wordt bij de bouw altijd gedacht aan mens en natuur. “Duurzaamheid gaat ook over ‘In wat voor een buurt woon je?’, dus we hebben het bijvoorbeeld over de buurtvoorzieningen. En in overleg met de Stichting Jogg (Jongeren Op Gezond Gewicht) wordt gekeken hoe we mensen kunnen stimuleren om meer te bewegen in de openbare ruimte. Door de ligging ten opzichte van het centrum pak je makkelijker de fiets.” De tuinen krijgen straks allemaal een groene erfafscheiding en onder de dakgoot komen broedvoorzieningen voor vogels. Er worden wadi’s aangelegd waar hemelwater kan worden gebufferd. “Dat brengt een heleboel leven met zich mee, let maar op.”

Toekomst in de maak
NBArchitecten werkt in de slimste regio van Nederland, in Brainport Eindhoven. Ontwerpen gebeurt bij hen niet meer aan de tekentafel, maar 3D op de computer gevolgd door een 3D print. “Samen met TNO kijken we nu naar de allernieuwste ontwikkelingen rondom energieopwekking. Op het dak van de universiteit liggen allerlei testopstellingen. We zijn bijvoorbeeld bezig met het opwekken van thermische energie oftewel warmte. Wie weet kunnen we dat toepassen in Berkelbosch.” Zo leven de bewoners van Mahler straks al in de toekomst.

 

Nieuwe huurders betalen de hoofdprijs Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Nieuwe huurders betalen de hoofdprijs

De woninghuren gingen afgelopen juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder. De grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). Consumentenorganisaties vroegen verhuurders vooraf coulant te zijn in deze crisistijd. Een verzoek dat weinig effect heeft gehad. Vooral huurders die van woning wisselen moeten rekening houden met een forse verhoging.

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

Rabobank: koopstarter kanarie in de kolenmijn?

Rabobank verwacht dat de coronacrisis vanaf het eerste kwartaal volgend jaar effect zal hebben op de woningmarkt. Eerder ging de bank nog uit van dalende huizenprijzen eind dit jaar. Reden voor de verschuiving is de werkloosheid, die langer op peil blijft door de steunmaatregelen van de overheid. Als kanarie in de kolenmijn noemt Rabobank het toenemende aantal kopers onder de 35 jaar. Gelukkig is al te veel somberheid niet nodig. Naar verwachting gaat het om een tijdelijke en beperkte terugval.

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet? Lokaal nieuws maandag 14 september 2020

WOZ-waarde schiet omhoog. Positief of niet?

De gemiddelde WOZ-waarde bedroeg begin januari €270.000. Dit is een stijging van 8,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de grootste toename sinds jaren en is sowieso de hoogste waarde ooit. Voor jou als huiseigenaar is het positief dat je bezit meer waard wordt. Aan de andere kant loop je het risico op hogere woonlasten.

Van een berg zand tot gelukkige mensen Lokaal nieuws woensdag 02 september 2020

Van een berg zand tot gelukkige mensen

Harry Gruijters is als uitvoerder van Ballast Nedam Zuid betrokken bij de bouw in het nieuwe tuindorp Berkelbosch, vlakbij Eindhoven. Hier komen architectonisch hoogwaardige koopwoningen in jaren dertig stijl, gasloos én energieneutraal. “Geen één werkdag is hetzelfde. Dat maakt het juist zo leuk.” We liepen een dagje met hem mee.

Aan de slag
Harry’s dag begint zo rond 06.30 uur. “Het vaste personeel van Ballast Nedam Zuid komt zo meteen en weet meestal wel precies wat er van ze verwacht wordt. Met de onderaannemers, zoals de metselaars en stukadoors, heb ik altijd eerst nog een gesprek.” Harry vertelt wat ze moeten doen, waar ze aan de slag kunnen en wat de schafttijden zijn. Het veiligheidsplan komt eveneens aan bod. Daar horen tegenwoordig ook de coronarichtlijnen bij. Iedereen kan beginnen en Harry gaat naar zijn volgende afspraak.

Van overleg naar levering
“Ik heb nu een overleg met de andere uitvoerders. We kijken samen naar de planning. Zitten we nog op schema? Van de eerste graafmachine tot aan de overhandiging van de sleutels: alles moet op een bepaald moment klaar zijn. En we kijken natuurlijk naar de kosten. Gebeurt alles zo efficiënt mogelijk?” Dan komt er een bestelling binnen. “Deze moet altijd gecontroleerd worden. Of het nu schroeven zijn of isolatiemateriaal. We hebben bepaalde kwaliteitsnormen en ik kijk altijd of de levering klopt.”

Over werken aan Berkelbosch
Hoe is het voor Harry om aan Berkelbosch te werken? “Bijzonder leuk. Ik kom zelf uit de regio, deze buurt ligt als het ware in mijn achtertuin. In het weekend ga ik wel eens fietsen en dan rij ik er met een brede glimlach langs. Het is een typische vogelvriendelijke wijk en aan het water is het heerlijk vertoeven. Op het oude kanaal wordt volop geroeid en er is een tennis- en voetbalvereniging. Het is echt een sociale wijk geworden, mensen hebben onderling veel contact.” Harry kent ook de voorgeschiedenis: “Het was een wat achterstallig buitengebied. Nu komen er veel jonge mensen en expats wonen. De directe omgeving merkt die verjonging en is er blij mee. Door het jaren ’30 karakter van de woningen past het perfect bij de bestaande bebouwing.”

De bouw op
Harry loopt ondertussen langs enkele metselaars. “Ik check steeds of er gemaakt wordt wat we hebben afgesproken. En of er veilig gewerkt wordt. Heeft iedereen zijn veiligheidsschoenen aan en helm op? We zijn bewuste bouwers, dus er wordt ook op het milieu gelet. Er mag bijvoorbeeld geen afval rondslingeren en we scheiden alles. Stroom wordt niet onnodig verbruikt.” Als er een radio te hard staat, zegt hij er wat van. “Dat kan niet alleen overlast voor de omwonenden veroorzaken. In het kader van de veiligheid moet je het wel horen als iemand om hulp roept.”

Bonnetjes, registratie en mails
Terug in de bouwkeet heeft de uitvoerder telefonisch contact met de projectleiding. “Als er bijvoorbeeld iets anders gaat dan gepland. Dan overleggen we altijd en kijken gezamenlijk hoe we het gaan oplossen.” Er moeten nog enkele bonnen gecontroleerd worden. Dat hoort er ook bij. “Deze zijn van de dakdekker. Er is werk geleverd en dat moet natuurlijk betaald worden.” Tussendoor loopt Harry de urenregistratie door en verstuurt nog enkele mails. “Bouwen doe je samen. Mijn taak is ervoor te zorgen dat iedereen met een lach naar z’n werk komt en ook weer met een lach naar huis gaat. We kunnen niet zonder elkaar.”

Een transformatie
Wat vindt Harry het mooiste aan zijn werk? “Je ziet hier altijd direct resultaat. Vooral zodra een huis wind- en waterdicht is. Het dak zit erop en de steigers kunnen weg. Dan voltrekt zich echt een transformatie: er komt een woning tevoorschijn. En wij kunnen met de binnenkant aan de gang, de ruwbouw is voorbij.” Hij geniet enorm van de blije gezichten van toekomstige bewoners. “Je begint met een berg zand en eindigt met gelukkige mensen. Dat is toch fantastisch.”

‘De bouw moet een feest zijn’
Aan het einde van de dag staan er enkele bewoners aan zijn deur. Daar neemt Harry graag de tijd voor. “Ik wil mensen altijd meenemen in het bouwproces. Dat doen we door bijvoorbeeld regelmatig een nieuwsbrief met foto’s te versturen of een kijkdag te organiseren als er weer een mijlpaal is bereikt. Je moet bedenken dat nieuwe bewoners bijvoorbeeld hun badkamer en tegels in een showroom uitzoeken. Als het dan daadwerkelijk in je woning zit, dan is dat geweldig om te zien. De bouw moet een feest voor ze zijn.” De vragen zijn gesteld, de nieuwe inwoners van Berkelbosch gaan tevreden naar hun nieuwe huis. En Harry? Die verlaat zo rond 17.00 uur het terrein om thuis nog wat administratie te doen. De dag op de bouw zit erop.
 

Je huis energiezuinig inrichten doe je zo Lokaal nieuws vrijdag 31 juli 2020

Je huis energiezuinig inrichten doe je zo

Het inrichten van je woning is natuurlijk een leuke klus. Je brengt avonden door in woonwinkels en maakt van een huis een thuis. Wat staat het leukst? Wat past het beste bij jou in huis en welke ambiance wil je in de woonkamer creëren? Het inrichten van een huis kost veel geld, maar wat als je nou door slim in te richten geld kan besparen op je energierekening? Dat kan! Wij geven je in dit artikel een aantal tips om je huis zo energiezuinig mogelijk in te richten.

Het inrichten van de keuken

Je kunt je keuken heel simpel energiezuinig inrichten en indelen. De plaatsing van bepaalde apparatuur maakt al een verschil op de energierekening. Plaats bijvoorbeeld de oven niet boven de koelkast. Wanneer je dan namelijk de oven aanzet, moet de koelkast extra hard werken om op temperatuur te blijven en dit kost extra stroom.

Warme aankleding

Wanneer je je woning warm aankleedt met behulp van warme kleuren voelt je woning warmer aan en dit zorgt ervoor dat je voor je gevoel de kachel een graad kouder kan zetten. Ook het gebruik van gordijnen heeft invloed op de energierekening. Gordijnen zorgen er namelijk voor dat de ruimte beter geïsoleerd is en warmte binnen blijft. Daarnaast helpen hoogpolige vloerkleden ook bij het vasthouden van warmte en geeft het een warm thuis gevoel. Vergeet de kaarsjes niet aan te steken s ’avonds, want naast dat het gezellig lijkt, geven ze ook warmte af. Kortom, je kunt je huis gezellig aankleden en tegelijkertijd geld besparen.

Energiezuinige apparatuur

Ook in de huishoudelijke apparaten zit veel verschil. Ondanks dat energiezuinige apparaten vaak net iets duurder zijn in aanschaf, kunnen ze je veel opleveren. Overweeg dus bij het kopen van een wasmachine, droger, koelkast en vriezer welk energielabel je graag in huis zou willen en wat dit scheelt in energiekosten. Dit zijn voorbeelden van apparaten die duur in aanschaf zijn, maar er zijn ook kleine aanpassingen in huis mogelijk, zoals led lampen. Deze lampen verbruiken tien keer minder stroom en gaan ook veel langer mee. Bovendien worden ze niet warm en wordt het risico op brand in huis verminderd.

Energieprijs verlagen

Je kunt vele aanpassingen in huis doen, maar als je te veel betaalt voor je energie schiet je nog niets op. Het is verstandig om eens per jaar je energie te vergelijken . Dit kan heel simpel via een energievergelijker. De energieprijzen veranderen namelijk met regelmaat en het zou zonde zijn als je hier geld laat liggen.

Je kunt zelf dus al veel doen door je huis slim in te richten en natuurlijk gezellig in te richten. Wil je meer weten over een duurzame nieuwbouwwoning? Lees dan deze blog 'Een duurzame nieuwbouwwoningen? Hier moet je vooraf aan denken'.

Primeur: Ballast Nedam Development en JOGG samen aan de slag voor een gezonde fysieke leefomgeving Lokaal nieuws maandag 27 juli 2020

Primeur: Ballast Nedam Development en JOGG samen aan de slag voor een gezonde fysieke leefomgeving

Ballast Nedam Development en JOGG slaan de handen ineen om de fysieke leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken. Dat kan met recht een unieke samenwerking worden genoemd, Ballast Nedam Development is de eerste gebiedsontwikkelaar in Nederland die deze handschoen samen met JOGG oppakt. De samenwerking krijgt haar eerste invulling door een aantal maatregelen in de omvangrijke gebiedsontwikkeling Berckelbosch te Eindhoven.

Gebiedsontwikkelaars spelen belangrijke rol in leefomgeving jongeren
De wijze waarop de leefomgeving ruimtelijk wordt vormgegeven speelt een belangrijke factor bij het faciliteren en bevorderen van een bewuste leefstijl. Het bevorderen van een gezonde leefstijl op jonge leeftijd en een gezonde leefomgeving die dat faciliteert zien Ballast Nedam Development en JOGG dan ook als een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hierbij staan meer bewegen, buiten leven en bewegen, groene omgeving, gezonde voedselkeuzes voorop. En niet in de laatste plaats verbindt beweging mensen en ontstaan zo prettige wijken waar mensen elkaar kennen en elkaar helpen. De samenwerking richt zich op ontwikkeling van kennis en wordt ook praktisch ingevuld door lokale realisatie van uitdagende vormen van beweging in het openbaar gebied.

Gezonde Verstedelijking Berckelbosch Eindhoven
De eerste samenwerking tussen JOGG en Ballast Nedam Development vindt binnenkort plaats in Berckelbosch Eindhoven. Hier wordt op het vlak van gebiedsontwikkeling nauw samengewerkt. In de wijk Berckelbosch wordt door een ruime- en groene stedenbouwkundige opzet een beweegvriendelijke omgeving voor kinderen en jongeren gecreëerd. Onder andere door de wijk specifiek in te richten op veilig loop- en fietsverkeer en extra sport- en spelaanleidingen te maken, wordt de wijk vriendelijker voor kinderen en wordt de beschikbare ruimte bovendien dubbel gebruikt.

Onno Dwars directeur Ballast Nedam Development: “Onze samenwerking met JOGG past perfect in onze visie op gezonde verstedelijking. Naast Berckelbosch in Eindhoven passen wij de principes van gezonde verstedelijking ook toe aan de Groene Loper in Maastricht, waar wij nu een wijk ontwikkelen op de plek waar vroeger de A2 door de stad raasde. Wij ontwikkelen ook de Cartesiusdriehoek in Utrecht samen met MRP Development, een groene wijk waar gezondheid en welzijn centraal staan. Er wordt toegewerkt gezonde leefomgeving waarmee wij, via de gebiedsontwikkeling, de levensverwachting kunnen verlengen met 5 jaar. Wij betrekken de wetenschap hierbij om de impact die wij maken te kunnen meten.”

Marjon Bachra, directeur JOGG: “Door de samenwerking wordt het ruimtelijk domein verbonden met het sociaal en zorgdomein zo kunnen bouwbedrijven en ontwikkelaars op lokaal niveau een structurele bijdrage leveren. Om de kennis over gezonde leefomgevingen verder te vergroten is het van belang voor JOGG om met gebiedsontwikkelaars op te trekken. Zij maken in concrete projecten ruimtelijke afwegingen en ondervinden als eersten welke interventies werken en niet werken. Dit maakt het daarmee een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking.”

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden