Actueel

Nieuws

Aansprakelijkheidsverzekering: 3 grote misverstanden Lokaal nieuws vrijdag 26 maart 2021

Aansprakelijkheidsverzekering: 3 grote misverstanden

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kan een hoop ellende voorkomen. Het biedt dekking voor jouw aansprakelijkheid van schade aan personen en spullen. De schade van de vaas die je bij je ouders omstootte kun je zelf wel vergoeden. Het wordt anders als het om letselschade gaat. Die schade loopt al snel in de tonnen. Over de aansprakelijkheidsverzekering bestaan nogal wat misverstanden. We lichten er drie uit.

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens Lokaal nieuws vrijdag 26 maart 2021

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens

De woningmarkt kwam in januari stevig uit de startblokken. In februari zette de spurt door. De prijs van de gemiddelde woning steeg 10,4 procent, de grootste prijsstijging in 20 jaar. Een gemiddelde woning kost op dit moment €369.000. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster en CBS. Door de stijgende woningprijs raakt het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie voor steeds meer kopers uit zicht.

Nog steeds is van een coronadip op de huizenmarkt absoluut geen sprake, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dit is niet alleen te zien aan de stijging van de verkoopprijzen van woningen, maar ook aan het aantal transacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 26 procent meer woningen van eigenaar gewisseld in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het enthousiasme onder kopers.

Eerste sleuteloverdracht Strauss Lokaal nieuws vrijdag 19 maart 2021

Eerste sleuteloverdracht Strauss

De eerste bewoners van deelplan Strauss in Berckelbosch hebben de sleutel van hun nieuwe woning ontvangen uit handen van Michiel Blom van Ballast Nedam Development. Het plan omvat 37 energieneutrale en Nul Op de Meter (NOM) woningen in de kenmerkende charmante jaren ’30 stijl. Het plan, gelegen in een groene en ruim opgezette omgeving, bestaat uit stads-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen. De realisatie is in handen van Ballast Nedam Zuid en het ontwerp is van de hand van Monique Groenen van GLS architectuur. Momenteel wordt deelplan Mahler ontwikkeld. Deze 81 zeer duurzame grondgebonden woningen komen op de markt wanneer het bestemmingsplan onherroepelijk is. De komende jaren ontwikkelt Berckelbosch zich tot een stadswijk met circa 1.000 woningen.

Klaar voor de toekomst
Berckelbosch staat bekend om de ruime en groene stedenbouwkundige opzet en een warme jaren ‘30 architectuur. De wijk is gelegen vlakbij natuur én het stadscentrum van Eindhoven en is één van de grootste gebiedsontwikkelingen van Eindhoven. Duurzaamheid speelt in Berckelbosch de hoofdrol. Zo zijn alle woningen in deelplan Strauss minimaal energieneutraal. Dit betekent dat de energie voor het verwarmen van de woning en het warm water verbruik, door middel van zonnepanelen wordt opgewerkt. Bij de NOM woningen wordt daarbovenop ook nog de energie voor huishoudelijk gebruik, op een duurzame manier opgewekt door zonnepanelen. Aan het einde van een jaar hebben deze bewoners dus geen energieverbruik op de meter.

Gezonde leefomgeving
Ook aan bevordering van de biodiversiteit is gedacht. Samen met Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gekozen om inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in de woningen op te nemen. Aan bewustwording van de bewoners wordt tevens aandacht besteed. Zo krijgen alle kopers van een woning een vogelpakket om zelf aan de slag te kunnen en de biodiversiteit in hun eigen tuin te kunnen bevorderen. Het behoud van volwassen openbaar groen tezamen met de groene inrichting van de kavels, draagt bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit in de stad.

Om de fysieke leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken slaan Ballast Nedam Development en JOGG de handen ineen. De samenwerking richt zich op ontwikkeling van kennis en wordt ook praktisch ingevuld door lokale realisatie van uitdagende vormen van beweging in het openbaar gebied van Berckelbosch. Zo worden straks extra wandel- en trimroutes en sportplekken in de wijk gerealiseerd.

Ook is de wijk voorzien van een mobiliteitshub voor een deelauto van Amber. Door de beschikbaarheid van deze auto, daalt het eigen (tweede) autobezit waardoor een ruimtelijk meer ontspannen wijk ontstaat en er meer ruimte is voor groen en spelen.

Continu innoveren en versnellen
Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development: “In Berckelbosch Eindhoven hebben we de afgelopen jaren met een hoog tempo kunnen versnellen. Zonder dat we daar vanuit het verleden toe verplicht waren maken wij nu woningen die ver voorlopen in duurzaamheid. Tijdloze architectuur en grote kwaliteit in materialen kenmerken de woningen die opgeleverd worden. De samenwerking met Gemeente Eindhoven en organisaties als JOGG en Vogelbescherming Nederland zijn zeer bijzonder en grensverleggend voor de gebiedsontwikkeling in Nederland. De invulling van gezonde verstedelijking krijgt hierdoor op een vernieuwende wijze vorm.”

 

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente Lokaal nieuws dinsdag 09 maart 2021

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente

Vooral door het oversluiten van hypotheken draait de hypotheekmarkt nog steeds op volle toeren. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari zijn er ruim tien procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde maand in 2020. Het gaat om ongeveer 45.000 aanvragen. Het hypotheek oversluiten blijft populair door de extreem lage hypotheekrente, doorstromers zijn minder vertegenwoordigd.

Ongeveer een derde (13.000) van de hypotheekaanvragen zijn gedaan door oversluiters. In februari 2020 lag de gemiddelde hypotheeksom van deze groep nog op €234.000. Afgelopen februari is dit met 7,1 procent gestegen naar €252.000. Huiseigenaren kozen bij het hypotheek oversluiten relatief vaak voor een rentevaste periode van 20 jaar. Dit zijn de laagste hypotheekrentes op dit moment: 

Stijging hypotheekrente in het verschiet? Lokaal nieuws woensdag 24 februari 2021

Stijging hypotheekrente in het verschiet?

In de afgelopen weken hebben diverse geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Alleen dat is al nieuws in een tijd waarin de hypotheekrentes vooral dalen. Bij de sporadische verhogingen gaat het vooral om hypotheken met een rentetermijn van 10 jaar en langer. Gaan we afscheid nemen van de historisch lage hypotheekrentes of is het daar nog te vroeg voor?

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden! Lokaal nieuws woensdag 10 februari 2021

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden!

Gemiddeld bestaan de maandelijkse vaste lasten voor woningeigenaren voor 30% uit de hypotheek. Al met al nemen hypotheeklasten dus een flinke hap uit het huishoudbudget. Veel mensen letten wel op de prijs van boodschappen maar houden zich niet bezig met besparen op de hypotheek. Dit terwijl er meer te winnen valt dan het voordeel van een goedkoper pak hagelslag. Onderzoek of oversluiten, rentemiddelen of andere mogelijkheden in jouw situatie interessant zijn.

Het afsluiten van een hypotheek is een tijdrovende en spannende aangelegenheid. Als het afsluiten eindelijk is gelukt, gaan de papieren vaak met een zucht van verlichting de kast in. Om daar vervolgens te verstoffen. Dit kan je duur komen te staan. In de afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes flink gedaald en de huizenprijzen gestegen. Hier kan je mogelijk van profiteren.  Globaal zijn er vijf manieren om te profiteren van een lagere rente. 

Manieren om jouw nieuwe woning op te fleuren Lokaal nieuws donderdag 21 januari 2021

Manieren om jouw nieuwe woning op te fleuren

Heb je onlangs een woning gekocht of ben je nog op zoek naar een nieuwe woning? Dan ben je vast al aan het nadenken over hoe je wil dat jouw interieur eruit komt te zien. Om jou alvast wat extra inspiratie te geven, bespreken wij in dit artikel een aantal manieren om jouw nieuwe woning op te fleuren, zodat jouw woning direct een goede indruk achterlaat. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan snel verder!

Kleuren toevoegen aan je interieur

Als je graag wilt dat je een vrolijk interieur in je nieuwe woning krijgt, is het een goed idee om veel kleur toe te voegen aan je interieur. Hierbij hoef je uiteraard niet direct te kiezen voor ontzettend felle kleuren. Als je een paar items toevoegt in wat vrolijkere kleuren, kan jouw interieur er al heel anders uit gaan zien. Denk bijvoorbeeld aan een item als kussens in een leuk kleurtje.

Kunst

Een andere goede manier om je woning op te fleuren is door middel van kunst. Als jij een beetje een kunstliefhebber bent, is dit namelijk prachtig om in je woning te hebben hangen. Of je nu gaat voor werken van hedendaagse kunstenaars , abstracte kunst, fotografie of bijvoorbeeld pop art: je hebt hierin genoeg keuze. Je kunt kunstwerken dus helemaal naar jouw eigen stijl kiezen. Let er hierbij natuurlijk ook op wat mooi zou staan in het interieur van jouw woning. Ben je nog op zoek naar een mooi kunstwerk om te lenen of zelfs te kopen? Kijk dan eens bij Galerie Eindhoven .

Planten en bloemen

Om jouw interieur gezelliger te maken, is het een goed idee om planten en bloemen toe te voegen. Dit zijn namelijk mooie toevoegingen aan je interieur. Als je van afwisseling houdt kun je het beste kiezen voor echte planten of bloemen, maar als je graag wilt dat jouw interieur een tijdje hetzelfde blijft kan het een aanrader zijn om te kiezen voor neppe planten of bloemen. Hoe dan ook zal wat groen in jouw woning ervoor zorgen dat jouw interieur een boost krijgt.

Woonaccessoires

Zonder wat leuke accessoires in jouw interieur is de kans groot dat het al snel een beetje saai wordt. Daarom kan het nooit kwaad om wat leuke woonaccessoires aan jouw interieur toe te voegen. Hierin heb je in ieder geval genoeg keuze, want er zijn ontzettend veel van deze woonaccessoires te koop. Waar je aan kunt denken als we het over zulke accessoires hebben? Bijvoorbeeld aan wat leuke sierkussens, kaarshouders, vazen of kandelaren. Echter zijn er nog veel meer opties, je kunt dit helemaal naar jouw eigen wensen uitkiezen. In ieder geval zal jouw woning veel opfleuren als je wat extra woonaccessoires toevoegt. Je interieur heeft hierdoor meteen een nieuwe uitstraling.

Sfeerverlichting

Iets dat zeker niet kan ontbreken als we het hebben van het opfleuren van jouw woning is sfeerverlichting. Dit draagt namelijk enorm bij aan de sfeer van jouw interieur. Bij sfeerverlichting kun je denken aan bijvoorbeeld wat gezellige kaarsjes of kleine lampjes.

Bovenstaande manieren kunnen jou erbij helpen om jouw woning op te fleuren. Mocht je dus binnenkort aan de slag gaan met het interieur van jouw nieuwe woning, is het goed om deze tips in je achterhoofd te houden.

Het jaar van verbouwers en oversluiters Lokaal nieuws woensdag 13 januari 2021

Het jaar van verbouwers en oversluiters


In het ‘coronajaar' 2020 is de hypotheek een buitenbeentje. In plaats van stagnatie en haperingen werd record op record gestapeld. Van de extreem lage rentestand tot een ongekend hoge gemiddelde huizenprijs. Niet eerder hebben zoveel mensen besloten hun huis te verbouwen of de hypotheek over te sluiten. Hypotheken Data Netwerk (HDN) rapporteerde voor het eerst meer dan een half miljoen hypotheekaanvragen in één jaar.

Aan het begin van de coronacrisis werd een dip op de hypotheekmarkt verwacht. Niets was minder waar. In totaal werd een bedrag van ruim 136 miljard euro aan hypotheken aangevraagd. Daarnaast is het ‘topjaar’ 2019 overtroffen met 24,5 procent meer hypotheekaanvragen. 

Leningen en subsidies voor woningverduurzaming Lokaal nieuws maandag 11 januari 2021

Leningen en subsidies voor woningverduurzaming

Nederland, inclusief Eindhoven, moet in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we onze woningen moeten gaan verduurzamen. Wat veel mensen niet weten, is dat woningeigenaren subsidie kunnen krijgen als zij energiebesparende maatregelen treffen. Hierdoor wordt het verduurzamen van de woning steeds interessanter. Ook zijn er verschillende leningen beschikbaar.

Hogere hypotheek voor verduurzaming

Als mensen een woning kopen en van plan zijn om deze te verduurzamen, dan kunnen zij een hogere hypotheek krijgen. Zij kunnen dan tot maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. Deze extra 6 procent moet uiteraard worden besteed aan energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of isolatie. Vanaf 2021 mag dit extra bedrag niet worden besteed aan een zonneboiler en/of hr-ketel. Dat komt omdat de terugverdientijd van deze twee apparaten te lang is. Mocht de woningeigenaar toch graag een zonneboiler of hr-ketel willen installeren, dan kan hij eventueel wel geld lenen bij de bank.

Subsidie voor Duurzame Energie (ISDE)

Woningeigenaren die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen óf investeren in een duurzame verwarmingsinstallatie, kunnen hiervoor subsidie krijgen. Het gaat hier om de Subsidie voor Duurzame Energie (ISDE). Het is ook mogelijk om subsidie te krijgen voor een aansluiting op een warmtenet. Ook VvE's kunnen hiervoor subsidie krijgen. Om een tegemoetkoming te krijgen voor een duurzame verwarmingsinstallatie, moeten woningeigenaren investeren in een warmtepomp of zonneboiler. Voor de isolatie, moeten er minimaal twee van de volgende maatregelen worden uitgevoerd: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Het isoleren van de woning zorgt ook voor een hoger energielabel. Hierdoor stijgt de waarde van de woning. Vraag na deze werkzaamheden daarom een waardebepaling huis aan om te kijken hoeveel de woning dan waard is.

Subsidie duurzaam omgaan met regenwater

Eigenaren van een minimaal vijf jaar oude woning of (bedrijfs)pand in Eindhoven kunnen een beroep doen op de Subsidie duurzaam omgaan met regenwater. Zij kunnen deze subsidie krijgen als zij tegels uit de tuin verwijderen en groen aanplanten, een duurzaam groendak aanleggen of de regenwaterafvoer afkoppelen van de riolering. De tegemoetkoming varieert tussen de €2.500 en € 10.000. De subsidie vraagt men aan via de Gemeente Eindhoven .

Energiebespaarlening

Woningeigenaren die door de aankoop van hun huis geen spaargeld meer hebben, kunnen eventueel een beroep doen op de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Op deze manier kunnen zij geld lenen om energiebesparende maatregelen te treffen. Particulieren kunnen tot maximaal €25.000 lenen (Nul op de Meter tot maximaal € 65.000). Dit bedrag moet in maandelijkse termijnen worden terugbetaald. Afhankelijk van het energieverbruik van de bewoners, kan de besparing op de energierekening de maandelijkse kosten van de lening dekken. 

Overdrachtsbelasting: wie betaalt vanaf 2021 en wie niet? Lokaal nieuws dinsdag 05 januari 2021

Overdrachtsbelasting: wie betaalt vanaf 2021 en wie niet?

Vanaf 2021 wordt de overdrachtsbelasting deels afgeschaft. Hiervan profiteren de starters op de woningmarkt. Alle kopers tussen de 18 en 35 jaar worden eenmalig vrijgesteld van overdrachtsbelasting wanneer ze zelf de woning gaan betrekken. Het maakt niet uit of je ooit eerder een woning hebt gekocht.

Eigen geld nodig

Tegenwoordig is het voor starters niet eenvoudig om een eigen huis te kopen. De hypotheek is maximaal 100 procent van de waarde van het huis. Het is niet mogelijk om bij te lenen voor bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting. Hiervoor is eigen geld nodig. Om het speelveld tussen beleggers en particuliere huizenkopers gelijker te maken, heeft het kabinet besloten dat de overdrachtsbelasting voor starters geschrapt wordt. Kopers van 35 jaar of ouder betalen 2 procent overdrachtsbelasting. Kopers die niet zelf in het huis gaan wonen, zoals beleggers en investeerders maar ook ouders die een huis kopen voor hun kind, betalen 8 procent overdrachtsbelasting over de koopsom. Er zijn meer bijkomende kosten dan de overdrachtsbelasting, waardoor spaargeld haast altijd vereist is. Veel jongeren slaan dus eerst een periode aan het sparen. Het kan al helpen om op kleine dingen te besparen, zoals de verzekeringen en het alles-in-1 -pakket en alle besparingen apart te zetten.

Uitstel van overdracht

Veel kopers willen de overdracht uitstellen tot na 1 januari 2021, wanneer de nieuwe regel van kracht is. Het is echter niet altijd gunstig voor de koper om uitstel van overdracht te vragen. Hierdoor kan in de tussentijd de hypotheekofferte verlopen. Als dit het geval is moet er opnieuw een hypotheek aangevraagd worden. Mogelijk is de rente in de tussentijd hoger geworden, waardoor de koper minder kan lenen. Daarnaast zijn geldverstrekkers voorzichtiger geworden bij de beoordeling van hypotheekaanvragen door de coronacrisis en de onzekere economische omstandigheden. Dit kan tot gevolg hebben dat je minder kan lenen dan voorheen of zelfs helemaal geen hypotheek meer krijgt. Laat je dus goed adviseren als je uitstel van de overdracht overweegt en de hypotheekofferte in de tussentijd verloopt. Ook zijn verkopers niet verplicht om hieraan mee te werken.

Geen overdrachtsbelasting bij nieuwbouwwoning

Wie een woning vrij op naam koopt, hoeft geen kosten koper te betalen. Je betaalt in dit geval altijd alleen de prijs van het huis, ongeacht je leeftijd. Dit is het geval bij nieuwbouw . Daarnaast hoef je ook nooit overdrachtsbelasting te betalen als je een woning erft of als je al samenwoont en mede-eigenaar van jullie woning wordt door een huwelijk. Let er op dat je bij zelfbouw geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen als je bouwgrond koopt, maar wel 21 procent btw. Deze belasting wordt berekend over de prijs van de grond. Wanneer er geen sprake is van bouwgrond wordt wel 6 procent overdrachtsbelasting berekend.

Woningbouw - Aan deze regels moet in 2021 worden voldaan Lokaal nieuws dinsdag 22 december 2020

Woningbouw - Aan deze regels moet in 2021 worden voldaan

Vanaf begin 2021 worden een aantal eisen opgeschroefd betreffende woningen en gebouwen. Indien je van plan bent iets te (laten) bouwen komend jaar, zal je rekening moeten houden met een aantal veranderingen. Wij zetten hieronder op een rij wat er komend jaar verandert.

BENG

Gebouwen die in of na 2021 worden gebouwd moeten bijna-energieneutraal zijn. Deze BENG-normen (Bijna Energieneutrale Gebouwen) zouden eigenlijk al in 2020 worden doorgevoerd, maar omdat de benodigde rekensoftware nog niet beschikbaar was, werd deze norm uitgesteld. Huidige nieuwe woningen krijgen hun energieprestatie enkel uitgedrukt in EPC, een afkorting die staat voor Energieprestatiecoëfficiënt. Vanaf 2021 moet er dus rekening worden gehouden met een extra norm.

Nieuw energielabel

Een nieuwe norm betekent ook een nieuw energielabel. Welk label een gebouw krijgt, zal afhangen van hoeveel grijze energie een woning gebruikt. Dit gegeven wordt uitgedrukt in kWh per vierkante meter, per jaar. De beste manier om een mooi energielabel te krijgen is natuurlijk door zonnepanelen te plaatsen voor groene energie , een warmtepomp te installeren en het huis goed te isoleren. Hoewel dit bouwen duurder maakt, is het niet iets waar tegenop hoeft te worden gezien. Je huis is met een groen label namelijk ook een stuk meer waard en duurzame woningen zijn makkelijker te verkopen.

Milieuprestatie-eis wordt strenger

De MPG – de milieuprestatie-eis – wordt volgend jaar ook aangescherpt van 1,0 naar een 0,8. Dit moet ervoor zorgen dat gebouwen duurzamere materialen gaan gebruiken en het moet verspilling zoveel mogelijk voorkomen. Deze verandering in de MPG zal niet enkel grote veranderingen met zich meebrengen voor de bouwsector zelf, maar ook voor leveranciers. Zij zullen immers ervoor moeten zorgen dat hun aanbod aan bouwproducten voldoet aan de vraag naar duurzame materialen.

Wet kwaliteitsborging

In 2021 zal de eerste fase van de Wkb zijn intrede doen. Deze Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zal in de eerste instantie enkel gelden voor eenvoudige bedrijfspanden, eengezinswoningen en andere gebouwen die tot de laagste risicoklasse behoren. De wet heeft als doel nieuwe bouwwerken zo veel mogelijk vrij te houden van gebreken en constructiefouten en wordt bereikt door onder andere onafhankelijke kwaliteitscontroleurs in te zetten.

Omgevingswet

De Omgevingswet omvat 26 wetten die al bestaan en die onder meer zaken als water, bouwen en milieu omvatten. Deze overkoepelende wet moet het makkelijker maken om bouwprojecten te starten en vereenvoudigt de verschillende regelgevingen. De Omgevingswet zal onder andere het Bouwbesluit, het nieuwe Activiteitenbesluit en gedeeltelijk het Besluit bodemkwaliteit bevatten. Dankzij de Omgevingswet is er onder andere meer ruimte voor maatwerk.

Verkoopintentie gestegen, kopers huis doen water bij de wijn Lokaal nieuws woensdag 16 december 2020

Verkoopintentie gestegen, kopers huis doen water bij de wijn

Voor het eerst sinds maanden is de intentie om een woning te verkopen gestegen. De krapte op de woningmarkt is desondanks nog steeds ongekend. Steeds vaker zijn kopers bereid om water bij de wijn te doen als ze daarmee meer kans op een woning maken. Vooral op het gebied van prijs en ruimte doen kopers concessies.

Maandelijks brengt woningsite Funda een rapport uit over de stand van de woningmarkt. Al enige tijd bleef de koopintentie - plannen om te kopen - groeien, terwijl de verkoopintentie bleef dalen. In november kwam hier een einde aan en is de verkoopintentie met 2,6% gestegen ten opzichte van oktober. Het is te vroeg om van een kantelpunt te spreken. Het gat tussen vraag en aanbod is daarvoor nog te groot. 

Amber vervangt jouw eigen auto in Berckelbosch Eindhoven Lokaal nieuws donderdag 26 november 2020

Amber vervangt jouw eigen auto in Berckelbosch Eindhoven

Alle bewoners in en rondom de nieuwbouwwijk Berckelbosch in Eindhoven kunnen vanaf heden gebruik maken van een elektrische deelauto. Initiatiefnemers Ballast Nedam Development, Amber Nederland en de gemeente Eindhoven hebben dit duurzame initiatief gezamenlijk mogelijk gemaakt.

Autodelen is de toekomst
Landelijk gezien wordt autodelen als een van de belangrijkste oplossingen gezien om files en parkeerproblematiek te voorkomen, een gezonde en duurzame mobiliteitsinfrastructuur aan te leggen en daarmee CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Wonen in de stad zonder auto wordt daarmee veel vanzelfsprekender. Met name een verhuisbeweging stimuleert de gedachten om radicaal om te schakelen naar moderne vormen van leven.
Naast jongere doelgroepen, die al bekend zijn met de sharing economy en er regelmatig gebruik van maakt, is er grote winst te behalen in het hoge aantal autobezitters in de leeftijd 50 tot 65 jaar. In deze leeftijdsgroep wordt het steeds belangrijker langer gezond en gelukkig te leven. Gezond oud worden betekent geen 3de, 2de, of misschien zelfs geen 1ste auto meer en omschakelen naar duurzame mobiliteitsconcepten waardoor men langer fit blijft.

Mobility as a service in de gebiedsontwikkeling
Het initiatief om een elektrische deelauto aan te bieden aan de bewoners van Berckelbosch past bij een gezonde en duurzame gebiedsontwikkeling waaraan Ballast Nedam Development werkt. Niet in de laatste plaats bevindt Berckelbosch zich op 10 minuten fietsen van het centraal station en heeft verschillende bushaltes, waardoor wandelen, fietsen en deelmobiliteit perfect op de levensstijl van de bewoners aansluit. In de nabije toekomst wordt autobezit geen vereiste meer, maar een service doordat de alternatieven simpelweg compleet, aantrekkelijk én betaalbaar zijn.

Van grote investering naar laagdrempelig flexibel gebruik
Het gebruik van deelauto’s draagt bij aan een omslag van autobezit naar autogebruik. Dit leidt tot veel maatschappelijke voordelen tegen lage kosten. De gedachte achter autodelen is dat voor de meeste mensen de aanschaf van een auto een relatief grote investering met zich mee brengt terwijl de auto een groot deel van de dag stilstaat. In tegenstelling tot een huurauto staat een deelauto gewoon in de wijk, klaar om in te stappen. Voor mensen die weinig autorijden maar wel af en toe een auto nodig hebben, bieden deelauto’s de oplossing waar ze al jaren naar op zoek zijn. Ook voor gezinnen waar het soms nodig is om gebruik te maken van een tweede auto is het een goedkopere en duurzamere oplossing. Naar behoefte kunnen reserveren en alleen betalen voor daadwerkelijk gebruik is beter voor mens en milieu.

Een stap voorwaarts door 100% elektrisch rijden met Amber
Amber geeft 100% ritgarantie. Eenmalig registreren en reserveren kan via de Amber app. De komende vijf jaar wordt het succes aandachtig gemonitord. Hierdoor kan het mobiliteitsconcept meegroeien met de gebiedsontwikkeling van Berckelbosch en de opwaartse trend van deelmobiliteit. Amber is op dit moment al beschikbaar in bijna 100 hubs, verdeeld over 28 Nederlandse steden. Ook de bewoners van Berckelbosch kunnen hun Amber aan de Fagotstraat/Partituurlaan én op alle andere locaties achterlaten.
 

Huis kopen: deze verzekeringen heb je nodig Lokaal nieuws donderdag 26 november 2020

Huis kopen: deze verzekeringen heb je nodig

Wanneer je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, zijn er een aantal verzekeringen die je af kunt sluiten. Sommige zijn verplicht terwijl andere praktisch zijn om af te sluiten. Net als je zorgverzekering vergelijken voor 2021 het mogelijk maakt om jezelf tegen een lager tarief te verzekeren, kan dat ook bij onderstaande verzekeringen voor de woning.

Opstalverzekering

Vaak stelt de hypotheekverstrekker het afsluiten van een opstalverzekering verplicht. Deze verzekering dekt de schade aan jouw woning en staat daardoor ook wel bekend als woonhuisverzekering. Je verzekert het bedrag dat nodig zou zijn om het huis opnieuw te bouwen. Behalve de woning zelf valt alles dat je niet kunt meenemen of oppakken uit de woning onder deze verzekering. Voor de losse spullen in je huis kun je eventueel een inboedelverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht maar wel verstandig.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is verplicht als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Ook is deze verzekering iets om aan te denken als je samen met je partner een huis koopt en/of kinderen hebt. Met deze verzekering voorkom je dat jouw partner of kinderen in het geval van jouw overlijden in financiële problemen komen. De overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit waar ze bijvoorbeeld de hypotheek van kunnen blijven betalen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is niet verplicht maar in veel gevallen goed om te hebben. Hiermee dek je de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan andermans spullen. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade die ontstaat wanneer iemand door jouw schuld gewond is geraakt. Ook als je een huisdier hebt en deze schade veroorzaakt bij een ander, bijvoorbeeld wanneer je hond met zijn staart een grote vaas omstoot, dekt de aansprakelijkheidsverzekering deze schade.

Woonlastenverzekering

Door een woonlastenverzekering af te sluiten ben je er zeker van dat je (een gedeelte van) de hypotheek kunt blijven betalen in het geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Deze verzekering is niet nodig als je voldoende eigen vermogen hebt of verzekerd bent via je werkgever.

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, maar wel populair onder Nederlanders. Met deze verzekering verzeker je jezelf voor juridische hulp bij een conflict. Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt kan er bijvoorbeeld een meningsverschil ontstaan met de aannemer of kan een burenruzie uit de hand lopen. In dit geval is het prettig als je aanspraak kunt maken op juridische hulp. Ook bij andere grote aankopen, zoals de aanschaf van een nieuwe auto , kan de rechtsbijstandsverzekering praktisch zijn.

Welke verzekeringen jij, met uitzondering van de verplichte verzekeringen, afsluit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Let er op dat je niet oververzekerd bent en vergelijk regelmatig tarieven om er zeker van te zijn dat jij zo voordelig mogelijk verzekerd bent.

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente Lokaal nieuws woensdag 18 november 2020

Overwaarde hypotheek met levenslange hypotheekrente

Eenmaal met pensioen ziet het leven er anders uit. Werk maakt plaats voor vrije tijd en hobby’s. Niet iedereen heeft voldoende kapitaal opgebouwd om alle plannen uit te voeren. Het geld zit vaak vast in de stenen van een koopwoning. Gelukkig bieden verschillende geldverstrekkers de mogelijkheid om overwaarde te verzilveren. Sinds kort kan dit zelfs tegen een rente die levenslang vaststaat. Hoe werkt dat en wat is het voordeel voor jou als huiseigenaar?

Overwaarde op je woning komt doorgaans pas vrij als je jouw woning verkoopt. Met een opeet- of overwaardehypotheek maak je dit vermogen eerder vrij. Je zet de overwaarde in als onderpand (in de vorm van hypotheek), om dit vervolgens terug te lenen. Afhankelijk van de hypotheek krijg je het bedrag maandelijks of in één keer uitgekeerd. Om het risico te beperken kan je niet de hele overwaarde opnemen maar een percentage ervan.

Bouw gestart Chopin les Deux Lokaal nieuws woensdag 11 november 2020

Bouw gestart Chopin les Deux

In Berckelbosch is vandaag, met het onthullen van het bouwbord, het startsein gegeven voor de bouw van 28 luxe en energieneutrale woningen. Ballast Nedam Development ontwikkelt deze stadsvilla’s in jaren 30 stijl in de geliefde Eindhovense wijk Berckelbosch. De realisatie is in handen van Ballast Nedam Zuid. Over ruim een jaar kunnen de eerste gelukkige kopers van deelplan Chopin les Deux hun nieuwe droomhuis in Berckelbosch betrekken. Deelproject Chopin Les Deux is snel en succesvol verkocht en er worden nieuwe deelfases van Berckelbosch voorbereid die binnenkort op de markt komen.

Berckelbosch is een volwassen wijk
Berckelbosch is volop in ontwikkeling en een groot deel is al klaar. De totale gebiedsontwikkeling bestaat uit 950 woningen waar de komende jaren nog ongeveer 300 zeer duurzame woningen worden ontwikkeld. Met het volwassen groen, ruime straten, mooie hagen en speelruimte voor kinderen voelt de wijk compleet. Het comfort van de 21e eeuw en de subtiele architectuur van de jaren 30 maakt de woningen zeer gewild. Berckelbosch is stedelijk gelegen nabij de stadsring van Eindhoven, dagelijkse voorzieningen liggen op loopafstand.

Chopin les Deux
Om de totaalvisie achter de wijk te benadrukken worden op voorhand bewuste keuzes gemaakt. Karakteristiek voor de woningen van deelplan Chopin les Deux zijn de krachtige gevels en zorgvuldige accenten in de architectuur. Accenten als topgevels afgewisseld met lichte erkers en bijzonder metselwerkcomposities maken de jaren ’30 uitstraling compleet. De architectuur is in handen van  Weusten Liedenbaum Architecten uit Arnhem.
Voor een sfeervol straatbeeld en bevordering van de biodiversiteit zijn deelplan Chopin les Deux de voortuinen groen aangekleed met hagen en de overgangen van openbaar naar privéterrein bestaan uit zorgvuldig ontworpen groene erfscheidingen. Alle woningen zijn bijzonder energiezuinig dankzij de goede isolatie en met behulp van warmtepompen, warmte-terugwinning en zonnepanelen zijn alle woningen energieneutraal. Bovendien worden alle woningen gasloos gebouwd. Volledig klaar voor de toekomst.

Duurzaamheid, Gezondheid en Biodiversiteit
Omdat wij veel waarde aan duurzaamheid, gezondheid en biodiversiteit hechten zijn wij ambassadeur van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De woningen worden standaard al energieneutraal en gasloos opgeleverd. Ook kan voor het ventilatieconcept Pure Air worden gekozen. Pure Air zorgt voor schone binnen lucht. Het filtert fijnstof en regelt een optimale luchtvochtigheid en bevordert hierdoor de gezondheid van de bewoners.
Daarnaast wordt de biodiversiteit in de wijk bevorderd. Samen met Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gekozen om duurzame inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in de woningen op te nemen. Bovendien worden bewoners bewust gemaakt en gestimuleerd om de biodiversiteit te bevorderen. Zo ontvingen de nieuwste bewoners van Berckelbosch onlangs, bij de oplevering van hun nieuwe woningen, een vogelpakket samengesteld door Vogelbescherming Nederland en worden onder andere vogelsafari’s georganiseerd.
 

Duurzaam wonen en energie besparen Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Duurzaam wonen en energie besparen

Nu de prijs van energie waarschijnlijk weer omhoog gaat, wordt het steeds interessanter om na te denken over duurzame investeringen. Er zijn genoeg energiebesparende maatregelen die jij kunt treffen om jouw woning zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te maken. Daarnaast bespaar je ook nog eens op de vaste lasten én draag je bij aan een beter klimaat.

Isoleren van de woning

Door jouw woning goed te isoleren, kun je veel energie besparen. Wist jij dat drie van de vier woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd zijn? Dat is zonde, want een goed geïsoleerde woning draagt bij aan comfortabel wonen en, op den duur, een lagere energierekening. Een woning met goede isolatie tocht minder en houdt meer warmte vast. Je hebt verschillende vormen van isolatie. Zo is er dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Welke isolatie jouw woning nodig heeft, hangt af van het bouwjaar van het huis. De terugverdientijd van isolatie ligt op +/- vijf jaar.

Zonnepanelen en zonneboilers

Door de aanleg van zonnepanelen, bespaar je direct op jouw energierekening. Het vergt wel een grote investering, maar daarna kun je (als het goed is) nog vele jaren genieten van gratis stroom. De gemiddelde prijs voor het plaatsen van tien zonnepanelen ligt anno 2018 rond de € 4400,-. Daar staat tegenover dat je al snel zo'n €600,- per jaar op de energiekosten bespaart. De meeste mensen verdienen binnen vijf tot tien jaar hun investering terug. Ook de aanleg van een zonneboiler kan een interessante optie zijn. Het verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers is dat zonnepanelen voor stroom zorgen en een zonneboiler voor warm water. Wat de beste keuze is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en of je wil besparen op het gasverbruik of de elektriciteitsrekening. Huur je een woning? Ook op jouw huurwoning kunnen zonnepanelen worden aangebracht. Neem hiervoor contact op met de verhuurder. Hou wel rekening met een huurverhoging. Daarnaast moet je als huurder niet vergeten om de panelen te verzekeren via de inboedelverzekering. Online kun je jouw inboedelverzekering vergelijken en eventueel overstappen naar een andere, goedkopere aanbieder.

Besparen met een hr-ketel

De hr-ketel is erg populair in Nederland en dat is natuurlijk niet zonder reden. Je bespaart namelijk veel geld op de energierekening. Ook voor de HR-ketel geldt dat het een behoorlijke investering is (tussen de  €1500,-  en €4000,-), maar je bespaart direct zo'n €300,- op de jaarbasis. Een HR-ketel bevat geen voorraadvat, dat bespaart energie, maar een nadeel is dat het iets langer duurt voordat het water warm is. Tegenwoordig heb je ook HR-ketels mét een zonneboiler. Deze combinatie zorgt voor een zeer energiezuinige warmtevoorziening.

Hoe financier ik energiebesparende maatregelen?

Als jij bij de aankoop van een woning kunt aantonen dat je wilt investeren in duurzame maatregelen, dan kun je meer geld lenen. Jouw hypotheek mag 106% van de nieuwe woningwaarde zijn. Heb je al een woning? Dan is het ook mogelijk om de bestaande hypotheek te verhogen. Wist je dat je in Eindhoven ook een energiebesparingslening kunt afsluiten als je bijvoorbeeld zonnepanelen wilt aanleggen? Je sluit deze lening af tegen 2% rente. Daarnaast is het ook mogelijk om subsidies te combineren met de energiebesparingslening.

Duurzame dakkapel: zo maak je een dakkapel zo energiezuinig mogelijk Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Duurzame dakkapel: zo maak je een dakkapel zo energiezuinig mogelijk

Ga jij een dakkapel op jouw nieuwe woning laten plaatsen? Dan is het raadzaam om deze zo energiezuinig mogelijk te maken. Je bespaart hiermee honderden euro's op de energierekening. Daarnaast ben je super milieubewust bezig. Een win-winsituatie dus! Hoe maak je een dakkapel zo duurzaam mogelijk?

Keuze voor duurzame materialen

Een duurzame dakkapel begint bij de keuze voor duurzaam materiaal met hoge isolatiewaarden. Daardoor wordt er minder CO2 uitgestoten. Kies bij voorkeur voor een polyester of kunststof dakkapel in plaats van een houten versie. De levensduur van beide materialen is ongeveer 50 jaar bij goed onderhoud. Polyester isoleert iets beter dan kunststof. Daar staat wel tegenover dat er een hoger prijskaartje aanhangt. Als je toch voor hout kiest, kies dan voor duurzaam gecertificeerd hout met het FSC - of PEFC -keurmerk. Deze twee keurmerken hebben als doel om bossen duurzaam te beheren en te exploiteren. Houd er ook rekening mee dat een houten dakkapel niet volledig isolerend is. Er zijn dus extra isolerende maatregelen en materialen nodig om ervoor te zorgen dat de dakkapel energiezuinig is.

Manieren van isolatie dakkapel

Het isoleren van de dakkapel brengt verschillende voordelen met zich mee. Allereerst wordt het wooncomfort verbeterd. Daarnaast bespaar je flink op de stookkosten. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte binnenshuis blijft en niet verloren gaat via het dak of de kozijnen. Je kunt EPS, PUR, PIR of glaswol als isolatiemateriaal gebruiken. Kies bij voorkeur ook voor goed isolerend glas, zoals HR++ glas. Wist jij dat HR++ glas wel 2,5 keer beter isoleert dan dubbel glas? Het is overigens verstandig om meteen de hele zolderverdieping mee te nemen. Als de rest van de zolderverdieping niet of nauwelijks geïsoleerd is, dan gaat er alsnog veel warmte verloren.

Plaats zonnepanelen op de dakkapel

Je bent pas echt duurzaam bezig als je de dakkapel ook voorziet van zonnepanelen . Houd er rekening mee dat sommige dakkapellen niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Soms kunnen ze het gewicht niet dragen. Dit kan doorzakking en lekkages veroorzaken. Laat je dus altijd goed informeren door een specialist.

Kan het nog duurzamer?

Uiteraard! Want wat dacht je van de keuze voor een vakman? Kies bij voorkeur voor een vakman uit te buurt. Zo hoeft deze minder ver te rijden, wat weer zorgt voor minder CO2-uitstoot. Misschien kun je zelfs vakmannen vinden die gebruikmaken van elektrische vervoersmiddelen. Ook het scheiden van afval tijdens het slopen, bouwen en verbouwen draagt bij aan een groene manier van het laten plaatsen van een dakkapel. Kies tot slot ook voor een groene energieleverancier. Zo weet je zeker dat je energie verbruikt die is opgewekt uit duurzame bronnen. Je kunt energie vergelijken om te kijken welke groene aanbieder het beste bij jouw wensen past.

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair Lokaal nieuws woensdag 04 november 2020

Hypotheek aanvragen voor klussen en oversluiten blijft populair

Het aantal hypotheekaanvragen was in oktober vergelijkbaar met het niveau in dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Starters en doorstromers namen een minder groot deel voor hun rekening. Dit werd gecompenseerd door huiseigenaren die een hypotheekaanvraag deden voor een verbouwing. Al eerder werd duidelijk, veel Nederlanders zijn aan het verbouwen geslagen tijdens deze coronacrisis.

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning Lokaal nieuws woensdag 21 oktober 2020

Geen tijd voor onderhandeling bij koop woning

NVM-makelaars hebben een prima kwartaal achter de rug. Het aantal verkopen kende een stijging van 14,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Ondanks dit succes is er ook reden tot zorg. De schaarste op de markt dwingt kopers hun portemonnee te trekken. De verkoopprijs ligt maar liefst 11,6 procent hoger dan vorig jaar. De concurrentie onder kopers is groot en tijd om te onderhandelen ontbreekt bij de gemiddelde koop.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden