Actueel

Nieuws

Eerste renteverlaging door de ECB sinds 2019 Lokaal nieuws maandag 17 juni 2024

Eerste renteverlaging door de ECB sinds 2019

Voor het eerst sinds september 2019 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rente verlaagd. Deze rente daalde met 0,25 procentpunt naar 3,75 procent. De verlaging is goed voor beleggers maar minder voor spaarders. Wat kunnen we in de komende jaren verwachten?

Woningontruiming? Hier zijn 4 tips! Lokaal nieuws vrijdag 07 juni 2024

Woningontruiming? Hier zijn 4 tips!

Ben jij ooit in de situatie geweest waarin je een woning moest ontruimen na een overlijden of de verhuizing van je ouders naar een verzorgingshuis? De spullen die achterblijven, kunnen vaak een sterke emotionele waarde hebben. Zelf het huis leeghalen kan een behoorlijke klus zijn. Misschien wil jij alles snel leegmaken, terwijl anderen juist de woning graag in de oude staat willen houden. Wat jouw situatie ook is, vraag je je af welke tips er zijn om je te helpen bij dit proces? Lees da nverder!

Regel een coördinator

Een slim idee is om iemand in de familie of vriendenkring aan te wijzen als coördinator voor de woningontruiming. Deze persoon kan alles in goede banen leiden en ervoor zorgen dat er geen taken worden vergeten of dubbel worden uitgevoerd. Met een goede coördinator kan de woningontruiming soepel en efficiënt verlopen. Met een professioneel bedrijf zoals Woningontruiming Garant zal alles zeker op rolletjes verlopen.

Neem de tijd die nodig is

Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen bij het leegmaken van de woning, vooral als de spullen emotionele waarde hebben. Neem rustig de tijd om na te denken over wat er met het huis en de inboedel moet gebeuren, voordat je overhaaste beslissingen neemt. Als het gaat om een huurwoning, houd er dan rekening mee dat er een opzegtermijn van maximaal zes maanden na het overlijden geldt. Het is verstandig om niet tot het laatste moment te wachten om het huis leeg te halen. Verdeel de taken over de hele periode om een soepele overgang te garanderen.

Ga de administratie na

De administratie van de overledene of vertrekkende bewoner moet je goed onder de loep nemen. Denk aan zaken zoals de hypotheek, leningen, rekeningen, verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen. Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt en handel alles op de juiste manier af. Het is slim om één persoon aan te wijzen als verantwoordelijke voor de administratie, om onnodige kosten te voorkomen. Vergeet ook niet om de verhuizing op tijd aan de gemeente door te geven om boetes te voorkomen.

Kies voor professionele hulp

Het leeghalen van een woning kan veel tijd en energie kosten, vooral als er veel spullen zijn. Overweeg daarom om professionele hulp in te schakelen, zoals een verhuisbedrijf met ervaring in woningontruiming. Deze experts kunnen niet alleen de fysieke taken uitvoeren, maar ze doen dit met respect voor zowel de inboedel als de emoties die ermee gepaard gaan. Ze kunnen ook helpen bij het efficiënt verplaatsen van de spullen naar de gewenste bestemmingen. Een verhuisbedrijf kan ook de inboedel labelen, zodat je snel kunt zien waar welke spullen naartoe moeten. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook de kosten voor de woningontruiming.

 

Zo kies je een bank die bij jou past Lokaal nieuws vrijdag 07 juni 2024

Zo kies je een bank die bij jou past

Een woonkamer is niets zonder een mooie bank. De zithoek is de eyecatcher van de woonkamer en een mooie bank is noodzakelijk om na een lange werkdag even goed te kunnen bijkomen. Een huisverzekering is verstandig, mocht er iets met je bank gebeuren. In dit artikel vertellen we je hoe je een keuze kunt maken in de ruime keuze aan banken.

Aantal mensen in huis

Met hoeveel mensen wonen jullie in huis? Dat is natuurlijk de eerste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je een bank koopt. Ook als je maar met z’n tweeën of zelfs alleen woont is het soms wel lekker om meer dan een tweezits aan te schaffen, zodat je wanneer er vrienden of familie op bezoek zijn je ook met z’n allen op de bank kunt zitten. Er zeker van zijn dat bij schade je bank vergoed wordt? Lees hier meer over huisverzekeringen.

De ruimte

Een mooie grote bank is fijn, maar helaas is in sommige gevallen de ruimte bij jou in huis enigszins beperkt. Wanneer je maar een kleine woonkamer hebt, maar wel met meerdere mensen op de bank wilt zitten, is een hoekbank de ideale optie.

Hoe wil je zitten?

Verschillende soorten banken bieden verschillende manieren van zitten. Een canapé is een bekend soort bank zonder rugleuning. Zeer stijlvol, maar je hebt dus geen rugleuning. Als je graag languit op de bank ligt is een loungebank heerlijk, maar omdat het zitvlak van een loungebank wat dieper is, kun je vaak niet met je voeten bij de grond als je met je rug tegen de leuning zit.

De zitting

Een bank moet natuurlijk lekker zitten. Kies daarom voor een bank met een zitting die bij jou past. Polyether is een uitstekende keuze als je graag op een wat steviger kussen zit, terwijl materialen als koudschuim en latilex juist lekker veerkrachtig zijn. Zorg ook dat je je bank altijd even goed uitprobeert in de showroom.

De bekleding

Tot slot is het belangrijk om fijne bekleding te kiezen voor jouw bank. Niet alleen bepaalt de bekleding van je bank het zitcomfort, ook speelt het een belangrijke rol in de uitstraling van jouw kamer. Bekleding van leer is stoer en industrieel, terwijl bekleding van velours juist luxe en klassiek oogt. Als je last hebt van allergieën is het een slim idee om te kiezen voor bankbekleding van kunststof.

Korting op hypotheekrente bij hogere woningprijs. Laat geen voordeel liggen! Lokaal nieuws woensdag 29 mei 2024

Korting op hypotheekrente bij hogere woningprijs. Laat geen voordeel liggen!

Met woningprijzen op recordhoogte kom je als woningeigenaar mogelijk in aanmerking voor korting op je hypotheekrente. Dit heeft alles te maken met de verhouding tussen jouw openstaande hypotheekschuld en de waarde van je woning. Wel moet je hier zelf een verzoek voor indienen bij de geldverstrekker. Check in ieder geval of het in jouw situatie van toepassing is. 

Verlagingen hypotheekrente in beweeglijke markt Lokaal nieuws woensdag 15 mei 2024

Verlagingen hypotheekrente in beweeglijke markt

In de eerste week van mei ging de hypotheekrente bij veel geldverstrekkers omhoog. Hiermee werd de hoogste gemiddelde hypotheekrente in 2024 bereikt. De afgelopen week verliep rustiger, diverse geldverstrekkers voerden juist een verlaging van de hypotheekrente door. Zeker in deze beweeglijke markt is het goed om de hypotheekrentes goed te vergelijken als je van plan bent om een huis te kopen, of wanneer de rentetermijn van je hypotheek bijna afloopt.

Nieuw systeem schadevrije jaren uitgesteld Lokaal nieuws woensdag 01 mei 2024

Nieuw systeem schadevrije jaren uitgesteld

Als je een autoverzekering aanvraagt, ben je als klant zelf verantwoordelijk voor het opgeven van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Opvallend genoeg blijkt uit gegevens van verzekeraars dat maar liefst de helft van deze opgaven niet klopt. Het nieuwe systeem dat hier verandering in moet brengen wordt uitgesteld. 

NVM ziet druk op de woningmarkt toenemen Lokaal nieuws woensdag 17 april 2024

NVM ziet druk op de woningmarkt toenemen

De Nederlandse koopwoningmarkt beleefde een sterk eerste kwartaal van het jaar, ondanks dat dit normaal een vrij rustige periode is. Volgens recente gegevens van de NVM zijn er ongeveer 29.500 bestaande koopwoningen verkocht. Dit betekent een stijging van 4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral de sterke toename van het aantal nieuwbouwwoningen is opvallend.

Je kind aan een huis helpen? Teken mee op de hypotheek Lokaal nieuws woensdag 03 april 2024

Je kind aan een huis helpen? Teken mee op de hypotheek

Betaalbare koopwoningen voor jonge woningkopers zijn schaars. Vaak springen ouders bij om het kopen van een huis toch mogelijk te maken. Je kunt jouw kind op verschillende manieren ondersteunen. Zo is het mogelijk om mee te tekenen op de hypotheek. Wat is het precies en waar moet je op letten voordat je jouw handtekening zet? 

Extra aflossen voor lagere maandlasten. Wat levert het nu echt op? Lokaal nieuws woensdag 20 maart 2024

Extra aflossen voor lagere maandlasten. Wat levert het nu echt op?

Door af te lossen op je hypotheek gaat de schuld in kleine stapjes naar nul. Met extra aflossingen kun je dit proces versnellen en een groot verschil maken. De voordelen van extra aflossen worden vaak onderschat. Je bent niet alleen eerder schuldenvrij, maar ziet ook direct de maandlasten dalen. Tijd voor enkele voorbeelden. 

Zo wordt een voorlopig koopcontract definitief Lokaal nieuws woensdag 06 maart 2024

Zo wordt een voorlopig koopcontract definitief

Het bieden op een huis is goed gegaan. Jij en de verkopend makelaar zijn akkoord. Tijd om het voorlopig koopcontract, ofwel ‘koopovereenkomst woning’ te tekenen. Aan dit koopcontract voor jouw huis is overigens weinig voorlopig. Behalve als het aankomt op de ontbindende voorwaarden en de bedenktijd.

Hypotheekrente kort of lang vastzetten? Risico versus zekerheid Lokaal nieuws woensdag 21 februari 2024

Hypotheekrente kort of lang vastzetten? Risico versus zekerheid

Vorig jaar constateerden we het al, huizenkopers kiezen vaker voor een korte rentevaste termijn bij het afsluiten van hun hypotheek. Marktpartijen zien dat dit nog steeds het geval is en waarschuwen voor de risico’s. Waarom zou jij kiezen voor een rentevaste termijn van 5, 10, 20 of zelfs 30 jaar? We nemen in dit artikel de belangrijkste overwegingen door.

Een verbouwing financieren? Dit zijn de opties Lokaal nieuws woensdag 07 februari 2024

Een verbouwing financieren? Dit zijn de opties

Verhuizen naar een andere plek kan een mooi nieuw avontuur zijn. Toch is verbouwen soms een betere optie. Zeker als je het nog naar je zin hebt in de buurt waar je woont. Door te verbouwen kun je helemaal zelf bepalen waar je meer ruimte creëert of hoe de nieuwe keuken eruit komt te zien. Het financieren van een verbouwing kan op verschillende manieren. We lichten de meest gebruikelijke toe. 

Van dip naar stijging op de woningmarkt Lokaal nieuws woensdag 24 januari 2024

Van dip naar stijging op de woningmarkt

In 2023 lag de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 2,8% lager dan in 2022. Dit was de eerste keer in tien jaar dat de prijzen gemiddeld lager waren dan in het voorgaande jaar. Kijken we naar de meest recente cijfers, dan valt op dat de kleine dip alweer weggepoetst is. 

De prijsindex van bestaande koopwoningen bereikte in 2022 het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 1995. Vanaf augustus 2022 begonnen de huizenprijzen te dalen. Omdat deze daling ook in 2023 aanhield, eindigde het jaar met een min ten opzichte van heel 2022.

Kiezen voor variabel nu de hypotheekrente daalt? Lokaal nieuws woensdag 10 januari 2024

Kiezen voor variabel nu de hypotheekrente daalt?

In de afgelopen weken regende het verlagingen van de hypotheekrente. De verwachting is dat deze dalende trend door zal zetten, zeker als Centrale Banken de rentes verlagen in de komende tijd. Sta jij op het punt om een hypotheek af te sluiten? In een markt met dalende hypotheekrentes kan het zinvol zijn om (deels) te kiezen voor een variabele of kortlopende rente. Wat is daar het voordeel van?

 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden