Actueel

Nieuws

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen? Lokaal nieuws woensdag 28 juli 2021

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Bij het kopen van een woning is de koopsom van het huis zelf de grootste kostenpost. Toch krijg je te maken met bijkomende kosten voor de taxatie, advies en de notaris. Zelfs bij een woning in het goedkopere segment liggen de kosten al snel rond de €10.000. Meestal kun je dit niet meefinancieren in je hypotheek, waardoor je ook zelf moet inleggen. We bekijken hoeveel spaargeld je nodig hebt bij de aankoop van een huis in verschillende prijsklassen.

Eigen geld nodig bij kopen huis
Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de ‘kosten koper’ (k.k.). Jij als koper draait op voor deze kosten. De hoogte ervan is voor een deel afhankelijk van de koopsom van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten die een rol spelen bij het kopen van een huis:

Start verkoop deelplan Mahler Lokaal nieuws woensdag 14 juli 2021

Start verkoop deelplan Mahler

De digitale start verkoop van deelplan Mahler, gelegen in de tuinwijk Berckelbosch in Eindhoven, is op woensdag 14 juli om 15:00 uur van start gegaan. Ballast Nedam Development is verheugd met dit nieuwe duurzame deelplan in de gebiedsontwikkeling van Berckelbosch. Het plan omvat 81 energieneutrale twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande villa’s in een zeer goed doordachte groene en bovenal ruim opgezette omgeving. Ballast Nedam Development werkt hierbij onder meer samen met Vogelbescherming Nederland.

Berckelbosch
In Berckelbosch realiseert Ballast Nedam Development de komende jaren nog ruim 350 energieneutrale woningen. De wijk Berckelbosch kenmerkt zich onder andere door de ruime- en groene stedenbouwkundige opzet met een warme en tijdloze jaren ‘30 architectuur. De totale wijk bestaat uit 950 woningen. Berckelbosch is stedelijk gelegen nabij de stadsring van Eindhoven, dagelijkse voorzieningen liggen op loopafstand.

Architectuur
Het kenmerkende jaren ‘30 ontwerp is getekend door NBArchitecten uit Best. De typisch jaren ’30 architectuur in dit plan toont zich door de extra hoge en steile kappen met diepe overstekken, luxe detaillering, zorgvuldige metselwerkaccenten en de wisselende goothoogten en dakoriëntaties. De statige topgevels en riante erkers dragen bij aan extra woongenot en een spraakmakend gevelbeeld.

Deelplan Mahler gaat nog verder dan energieneutraal
Met Mahler staan we aan het begin van misschien wel de meest duurzame ontwikkeling in Eindhoven. Een deelfase binnen Berckelbosch die in de breedste zin van het woord inhoud geeft aan modern wonen, architectuur, duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit. Duurzaamheidsaspecten en architectuur zijn perfect op elkaar afgestemd. Zo werd het dakvlak als uitgangspunt genomen om het aantal zonnepanelen te bepalen. Hierdoor zijn er veel meer zonnepanelen opgenomen dan de wettelijke eisen voorschrijven. Dat levert een fraaier beeld op en de woningen gaan daarmee nog verder dan energieneutraal.

Binnen Berckelbosch betreden we met Mahler - fase 10 - dan ook een nieuw tijdperk waarin woningen deels circulair zijn én energie leveren. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende woningtypen voorzien van biobased gevels. Volgens ons de basis om een omgeving te creëren waarin mensen zich thuis voelen en gezonder - en daarmee ook langer - leven. Waarbij een natuurlijke biodiversiteit een must is.

Vijf verschillende woningtypen
Het plan bestaat uit twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen in vijf verschillende woningtypes. De keuze voor hoogwaardige materialen geven deze woning een luxe uitstraling, wat de moderne jaren-30 woning in al zijn facetten een prachtig object maakt. Het draait naast esthetiek, ook om functionaliteit. Zo is er in de verschillende woningtypes ruimte gecreëerd om te wonen, te leven en ook thuis te werken.

Duurzaamheid, Gezondheid en Biodiversiteit
Ballast Nedam Development hecht veel waarde aan duurzaamheid, gezondheid en biodiversiteit. Daarom zijn wij ambassadeur van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De woningen worden (zuiniger dan) energieneutraal en gasloos opgeleverd. Elke woning wordt uitgevoerd met een lucht-water warmtepomp. In totaal komen er 2.075 zonnepanelen die samen ruim 640.000 Wattpiek (Wp) kunnen opwekken. Naast lage energielasten biedt de uitzonderlijke goede energieprestatie de mogelijkheid voor aantrekkelijke duurzame hypotheken.

Daarnaast wordt ook de biodiversiteit in de wijk bevorderd. Samen met Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gekozen om duurzame inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in de woningen op te nemen. Een mooie toevoeging bij Mahler is dat de bergingen van een groen sedum dak worden voorzien. Bij de woningen die een uitbouw grenzend aan de berging krijgen, is óók het dak van de uitbouw voorzien van sedum.
Samen met de groene inrichting van de kavels en het behoud van volwassen openbaar groen, draagt dit bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit in de stad én een prettig beeld oplevert.

Prijzen en informatie
De koopsommen variëren van € 452.000 € 746.000 vrij op naam. Meer informatie is te vinden op de pagina van Mahler.
Voor aanvullende informatie en vragen kunt u contact opnemen met Van Santvoort Makelaars: nieuwbouw@eindhoven.vansantvoort.nl, 040-2692530.
 

 

 

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’ Lokaal nieuws woensdag 30 juni 2021

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’

De trend van stijgende huizenprijzen zet ook in mei enthousiast door. Zo is het prille record van april alweer verbroken. Waar in april nog een stijging van 11,5% te zien was in vergelijking met het jaar ervoor, is het verschil in mei 12,9%. Dit is de sterkste prijsstijging sinds april 2001, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In juni 2013 bereikten de woningprijzen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende lijn. Zo lag de prijsindex voor bestaande woningen in mei dit jaar op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in 2013 zijn de prijzen in mei met 66,8% gestegen. Stel je kocht destijds een gemiddelde woning van €200.000. Inmiddels zou je voor dezelfde woning circa €333.600 betalen.

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig! Lokaal nieuws woensdag 16 juni 2021

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig!

Met de zomervakantie voor de deur staan we meer dan ooit te trappelen om weer op reis te gaan. De reisadviezen van de overheid kleuren alleen nog oranje voor veel landen. Ondanks de negatieve adviezen zijn de meeste grenzen wel weer open voor toeristen. Wat kan je van je verzekeraar verwachten als je toch afreist naar een ‘oranje’ gebied? Dat verschilt per verzekering en aanbieder.

De meeste landen hebben op dit moment code oranje gekregen van de overheid. Oranje betekent: alleen noodzakelijk reizen. Reis je af naar een dergelijk gebied, dan moet je bij terugkomst in quarantaine en jezelf na vijf dagen laten testen. 

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers Lokaal nieuws woensdag 02 juni 2021

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers

Vorige week schreven we al over mogelijke druk op de hypotheekrente. Inmiddels heeft een groot aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Het is de verwachting dat meer aanbieders volgen. Het gaat overigens om minimale verhogingen met een beperkt effect op je maandlasten. Belangrijker is dat het een voorzichtige trendbreuk is.

Een groeiend lijstje geldverstrekkers verhoogt de rente. In de afgelopen dagen voerden onder meer ABN, Hypotrust, Florius, NIBC en ASR een verhoging door.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten Lokaal nieuws woensdag 19 mei 2021

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

Het totaal aantal te koop staande huizen neemt steeds verder af. Woningen die te koop staan zijn soms al van de markt voor ze op Funda verschijnen. Door de grote druk en hoge koopprijzen kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Is dit bij jou ook het geval? We geven aan hoe het financieren bij veel banken werkt.

In het eerste kwartaal van 2021 kwamen er 71.566 hypotheekaanvragen binnen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Hiermee ligt het niveau lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal hypotheekaanvragen voor oversluitingen, tweede hypotheken en verbouwingen nam wel met tien procent toe. 

Hypotheek voor verbouwing blijft populairder
De vraag naar het financieren van een verbouwing neemt al langer toe. In het eerste kwartaal van 2018 werden er 8.000 hypotheekaanvragen voor verbouwingen gedaan. In hetzelfde kwartaal van 2021 waren dit er bijna 20.000. Naast het steeds krappere woningaanbod heeft ook de corona-uitbraak het enthousiasme voor woningbetering aangewakkerd. 

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel Lokaal nieuws woensdag 05 mei 2021

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel

Sinds begin dit jaar is de aanvraag van een nieuw energielabel een stuk duurder geworden. Dit komt doordat de beoordeling niet meer online wordt gedaan maar door een inspecteur ter plaatse. Het opstarten van deze nieuwe meetmethode gaat niet over rozen. Vanwege het moeizame proces gaat de overheid soepeler om met het ontbreken van het verplichte energielabel bij verkoop of verhuur.

In 2008 stelde de Europese Unie al een verplicht energielabel in. In Nederland werd het pas een verplichting in 2015, na enkele reprimandes van de EU. Het beoordelingsysteem bleek echter te weinig accuraat en er moest een nieuwe manier van beoordelen komen. Dat het ook nu niet vlekkeloos gaat ligt helemaal in de lijn.

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning Lokaal nieuws woensdag 21 april 2021

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Het afsluiten of verhogen van een hypotheek hiervoor is makkelijker geworden per april. De eerder verplichte kennis- en ervaringstoets is vervallen. Door deze wijziging is de drempel voor zonnepanelen op je dak of goede isolatie kleiner geworden. Het scheelt tijd en geld.

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens Lokaal nieuws vrijdag 26 maart 2021

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens

De woningmarkt kwam in januari stevig uit de startblokken. In februari zette de spurt door. De prijs van de gemiddelde woning steeg 10,4 procent, de grootste prijsstijging in 20 jaar. Een gemiddelde woning kost op dit moment €369.000. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster en CBS. Door de stijgende woningprijs raakt het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie voor steeds meer kopers uit zicht.

Nog steeds is van een coronadip op de huizenmarkt absoluut geen sprake, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dit is niet alleen te zien aan de stijging van de verkoopprijzen van woningen, maar ook aan het aantal transacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 26 procent meer woningen van eigenaar gewisseld in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het enthousiasme onder kopers.

Aansprakelijkheidsverzekering: 3 grote misverstanden Lokaal nieuws vrijdag 26 maart 2021

Aansprakelijkheidsverzekering: 3 grote misverstanden

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kan een hoop ellende voorkomen. Het biedt dekking voor jouw aansprakelijkheid van schade aan personen en spullen. De schade van de vaas die je bij je ouders omstootte kun je zelf wel vergoeden. Het wordt anders als het om letselschade gaat. Die schade loopt al snel in de tonnen. Over de aansprakelijkheidsverzekering bestaan nogal wat misverstanden. We lichten er drie uit.

Eerste sleuteloverdracht Strauss Lokaal nieuws vrijdag 19 maart 2021

Eerste sleuteloverdracht Strauss

De eerste bewoners van deelplan Strauss in Berckelbosch hebben de sleutel van hun nieuwe woning ontvangen uit handen van Michiel Blom van Ballast Nedam Development. Het plan omvat 37 energieneutrale en Nul Op de Meter (NOM) woningen in de kenmerkende charmante jaren ’30 stijl. Het plan, gelegen in een groene en ruim opgezette omgeving, bestaat uit stads-, twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen. De realisatie is in handen van Ballast Nedam Zuid en het ontwerp is van de hand van Monique Groenen van GLS architectuur. Momenteel wordt deelplan Mahler ontwikkeld. Deze 81 zeer duurzame grondgebonden woningen komen op de markt wanneer het bestemmingsplan onherroepelijk is. De komende jaren ontwikkelt Berckelbosch zich tot een stadswijk met circa 1.000 woningen.

Klaar voor de toekomst
Berckelbosch staat bekend om de ruime en groene stedenbouwkundige opzet en een warme jaren ‘30 architectuur. De wijk is gelegen vlakbij natuur én het stadscentrum van Eindhoven en is één van de grootste gebiedsontwikkelingen van Eindhoven. Duurzaamheid speelt in Berckelbosch de hoofdrol. Zo zijn alle woningen in deelplan Strauss minimaal energieneutraal. Dit betekent dat de energie voor het verwarmen van de woning en het warm water verbruik, door middel van zonnepanelen wordt opgewerkt. Bij de NOM woningen wordt daarbovenop ook nog de energie voor huishoudelijk gebruik, op een duurzame manier opgewekt door zonnepanelen. Aan het einde van een jaar hebben deze bewoners dus geen energieverbruik op de meter.

Gezonde leefomgeving
Ook aan bevordering van de biodiversiteit is gedacht. Samen met Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is gekozen om inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in de woningen op te nemen. Aan bewustwording van de bewoners wordt tevens aandacht besteed. Zo krijgen alle kopers van een woning een vogelpakket om zelf aan de slag te kunnen en de biodiversiteit in hun eigen tuin te kunnen bevorderen. Het behoud van volwassen openbaar groen tezamen met de groene inrichting van de kavels, draagt bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit in de stad.

Om de fysieke leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken slaan Ballast Nedam Development en JOGG de handen ineen. De samenwerking richt zich op ontwikkeling van kennis en wordt ook praktisch ingevuld door lokale realisatie van uitdagende vormen van beweging in het openbaar gebied van Berckelbosch. Zo worden straks extra wandel- en trimroutes en sportplekken in de wijk gerealiseerd.

Ook is de wijk voorzien van een mobiliteitshub voor een deelauto van Amber. Door de beschikbaarheid van deze auto, daalt het eigen (tweede) autobezit waardoor een ruimtelijk meer ontspannen wijk ontstaat en er meer ruimte is voor groen en spelen.

Continu innoveren en versnellen
Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam Development: “In Berckelbosch Eindhoven hebben we de afgelopen jaren met een hoog tempo kunnen versnellen. Zonder dat we daar vanuit het verleden toe verplicht waren maken wij nu woningen die ver voorlopen in duurzaamheid. Tijdloze architectuur en grote kwaliteit in materialen kenmerken de woningen die opgeleverd worden. De samenwerking met Gemeente Eindhoven en organisaties als JOGG en Vogelbescherming Nederland zijn zeer bijzonder en grensverleggend voor de gebiedsontwikkeling in Nederland. De invulling van gezonde verstedelijking krijgt hierdoor op een vernieuwende wijze vorm.”

 

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente Lokaal nieuws dinsdag 09 maart 2021

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente

Vooral door het oversluiten van hypotheken draait de hypotheekmarkt nog steeds op volle toeren. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari zijn er ruim tien procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde maand in 2020. Het gaat om ongeveer 45.000 aanvragen. Het hypotheek oversluiten blijft populair door de extreem lage hypotheekrente, doorstromers zijn minder vertegenwoordigd.

Ongeveer een derde (13.000) van de hypotheekaanvragen zijn gedaan door oversluiters. In februari 2020 lag de gemiddelde hypotheeksom van deze groep nog op €234.000. Afgelopen februari is dit met 7,1 procent gestegen naar €252.000. Huiseigenaren kozen bij het hypotheek oversluiten relatief vaak voor een rentevaste periode van 20 jaar. Dit zijn de laagste hypotheekrentes op dit moment: 

Stijging hypotheekrente in het verschiet? Lokaal nieuws woensdag 24 februari 2021

Stijging hypotheekrente in het verschiet?

In de afgelopen weken hebben diverse geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Alleen dat is al nieuws in een tijd waarin de hypotheekrentes vooral dalen. Bij de sporadische verhogingen gaat het vooral om hypotheken met een rentetermijn van 10 jaar en langer. Gaan we afscheid nemen van de historisch lage hypotheekrentes of is het daar nog te vroeg voor?

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden! Lokaal nieuws woensdag 10 februari 2021

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden!

Gemiddeld bestaan de maandelijkse vaste lasten voor woningeigenaren voor 30% uit de hypotheek. Al met al nemen hypotheeklasten dus een flinke hap uit het huishoudbudget. Veel mensen letten wel op de prijs van boodschappen maar houden zich niet bezig met besparen op de hypotheek. Dit terwijl er meer te winnen valt dan het voordeel van een goedkoper pak hagelslag. Onderzoek of oversluiten, rentemiddelen of andere mogelijkheden in jouw situatie interessant zijn.

Het afsluiten van een hypotheek is een tijdrovende en spannende aangelegenheid. Als het afsluiten eindelijk is gelukt, gaan de papieren vaak met een zucht van verlichting de kast in. Om daar vervolgens te verstoffen. Dit kan je duur komen te staan. In de afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes flink gedaald en de huizenprijzen gestegen. Hier kan je mogelijk van profiteren.  Globaal zijn er vijf manieren om te profiteren van een lagere rente. 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Eindhoven.

Aanmelden